c S

Protikorupcijska komisija prejela ovadbo zoper Jankovića

19.01.2012 16:16 Ljubljana, 19. januarja (STA) - Komisija za preprečevanje korupcije je za STA potrdila, da je prejela ovadbo Davčne uprave RS (Durs) zoper predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića. Proti Jankoviću in še trem osebam pa še vedno poteka tudi sodna preiskava zaradi utemeljenega suma kaznivih dejanj zlorabe položaja v Mercatorju oziroma pomoči pri tem kaznivem dejanju.

Durs naj bi po sredinem poročanju spletnega portala Pozareport Jankovića sumila storitve kaznivih dejanj oškodovanja upnikov, davčne zatajitve, zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in pranja denarja. Dokument naj bi imel 11 strani, nosi pa datum 6. januar 2012. Davčni inšpektorji naj bi sicer davčni pregled Zorana Jankovića in povezanih podjetij izvajali že nekaj časa.



Kot je za STA potrdila pooblaščenka za odnose z javnostmi Polona Osrajnik, je komisija za preprečevanje korupcije v tem tednu v vednost prejela ovadbo zoper Zorana Jankovića. "Zadevo bo proučila skladno s svojimi pristojnostmi po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije, pri čemer bo upoštevala dejstvo, da poteka v tem primeru predkazenski postopek pred drugim pristojnim organom," je pojasnila.

Predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete Drago Menegalija je za STA povedal, da so na policiji prejeli prijavo sumov različnih gospodarskih kaznivih dejanj, ki jo je Durs posredoval na državno tožilstvo. "Prijavo bomo preučili in v primeru potrditve razlogov za sum uradno pregonljivih kaznivih dejanj, izvedli ustrezne ukrepe v skladu z zakonskimi pooblastili," je dejal Menegalija.

Po poročanju časnika Finance so iz specializiranega državnega tožilstva sporočili, da so "v več mesecev trajajočem predkazenskem postopku, v katerem sodeluje več državnih organov", v skladu z dogovorom s strani Dursa prejeli "naznanilo suma storitve kaznivega dejanja - informacija iz postopkov davčnih nadzorov pri zavezancu in povezanih pravnih ter fizičnih osebah".

Ob tem Finance še povzemajo navedbe tožilstva, da je dokument označen z oznako davčna tajnost, zato v skladu z zakonom o davčnem postopku ne smejo posredovati vsebinskih podatkov. Dodali pa so, da bo po zaključenem predkazenskem postopku "glede na zbrane dokaze in po oceni le-teh" policija podala morebitno kazensko ovadbo.

Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani je za STA tudi potrdilo, da je zoper Jankovića in še tri fizične osebe maja letos na sodišče vložilo zahtevo za sodno preiskavo zaradi utemeljenega suma kaznivih dejanj zlorabe položaja v Mercatorju, zoper eno pa zaradi kaznivega dejanja pomoči pri tem kaznivem dejanju. Kot so še pojasnili, sodna preiskava v tem primeru še vedno poteka. Po pisanju nekaterih medijev, ovadba sicer temelji na reviziji, ki jo je v Mercatorju leta 2006 opravila revizijska hiša Deloitte in se nanaša na poslovanje Mercatorja v času, ko ga je še vodil Janković.