c S

Seemo pozval hrvaško vlado, naj uredi razmere na javni radioteleviziji

19.01.2012 16:10 Zagreb, 19. januarja (STA) - Medijska organizacija jugovzhodne Evrope (Seemo) s sedežem na Dunaju je danes pozvala novo hrvaški vlado, naj ustvari pravne in institucionalne pogoje, da bi Hrvaška radiotelevizija (HRT) delovala kot javni medij. Seemo ob tem dodaja, da se HRT ni uspela preoblikovati iz državnega v javni medij.

Seemo opozarja, da sprememba zakona o javni televiziji iz leta 2010 ni izpolnila pričakovanj in da programski svet HRT kot neodvisno telo ne deluje v skladu s svojim namenom, temveč je pod vplivom politike. Opozarja tudi, da je spor med novinarji HRT, ki se počutijo porinjeni na obrobje, in člani sveta, viden tudi v televizijskem programu.

"Omenjeni spopad ima več vzrokov: nenehni posredni in neposredni pritisk politike, imenovanja urednikov, ki nimajo profesionalne kredibilnosti, odločitve o ukinitvi posameznih oddaj brez jasnih pojasnil, javni suspenzi novinarjev, cenzura in splošno pomanjkanje transparentnosti," je Seemo še zapisal v sporočilu.

Opozorili so tudi, da so hrvaški novinarji, njihova združenja in druge organizacije civilne družbe že protestirali zaradi omenjenega stanja, in dodali, da članstvo Hrvaške v EU, o čemer bodo v nedeljo na Hrvaškem odločali na referendumu, ne bo pomenilo tudi rešitve težav.

Seemo še navaja, da je nova hrvaška vlada obljubila, da bo obravnavala omenjeno vprašanje, in ob tem povzema izjavo hrvaške ministrice za kulturo Andree Zlatar-Violić, da na njenem ministrstvu med 500 zaposlenimi ni nobenega medijskega strokovnjaka.

Ministrica se je v začetku tedna zaradi razmer na HRT udeležila srečanja novinarjev, urednikov in predstavnikov nevladnih organizacij na HRT. Na srečanju so se zavzeli, da se mora končati vmešavanje politike, cenzura in nepotizma, potrebno pa je graditi na transparentnosti, jasnemu poslovanju in spoštovanju novinarskih standardov.

Generalni sekretar Seemo Oliver Vujović je izjavil, da je skrajnji čas za hrvaško vlado in vse pristojne institucije, da uredijo razmere na javni radioteleviziji in vzpostavijo pravne in institucionalne pogoje, da bi hrvaški državljani dobili informacije javnega interesa.