c S

Voljč brez zadostne podpore parlamentarnih strank

19.01.2012 13:25 Ljubljana, 19. januarja (STA) - Finančnik Marko Voljč pri morebitni kandidaturi za mandatarstvo glede na prve odzive parlamentarnih strank ne bi dobil zadostne podpore. SDS, Lista Virant, SLS in NSi vztrajajo pri pogovorih o desnosredinski koaliciji. Predsednik DeSUS Karl Erjavec pa pričakuje, da bo odločitev o vključitvi v te pogovor, danes sprejel tudi DeSUS.

Možnosti za Voljčevo imenovanje je strankam v razmislek v sredo ponudil predsednik republike Danilo Türk, vendar pa njegov predlog stališč strank ni bistveno spremenil.

Predsednik SLS Radovan Žerjav je danes v izjavi novinarjem dejal, da danes in v prihodnjih dneh v SLS delajo na proceduri sprejema koalicijske pogodbe desnosredinskih strank. Spomnil je, da je t.i. sredinski trojček - SLS, Lista Virant in DeSUS - pred tedni govoril o povezovalnem mandatarju. "Ali je ta človek povezovalen? Odgovorite si na to," je bil do Voljča oster Žerjav.

V NSi so za to, da gredo po vrsti, da se spoštujejo rezultati volitev in da dobi priložnost za mandatarja Janša, ki ima po besedah predsednice NSi Ljudmile Novak tudi izkušnje. Glede na dosedanja dogovarjanja je prepričana, da bo uspelo oblikovati koalicijo in da bi v teh kriznih razmerah on lahko učinkovito vodil vlado. Predlog za Voljča naj tako po besedah Novakove počaka.

Vodja poslanske skupine SD Janko Veber je pojasnil, da SD glede Voljča še ni zavzela stališča, pričakuje pa, da se bodo o tem pogovarjali danes tekom dne. Po besedah Vebra je bila omemba Voljča kot možnega kandidata za SD presenečenje. Veber pravi, daje Voljčeva odločitev, ali je "resen ali neresen" pri možni kandidaturi. Predsednik republike sicer ima možnost za predlog kandidata in jo je po Vebrovih besedah izkoristil.

Predsednik Liste Virant Gregor Virant pa je danes že ocenil, da mora Slovenija prihodnjo soboto dobiti mandatarja, "najverjetnejši scenarij" pa je, da bo to predsednik SDS Janez Janša. Čas za tretjega, povezovalnega mandatarja je bil konec decembra, v šestih dneh, kolikor je časa za mandatarski predlog v drugem krogu, pa ne Marko Voljč ne kdo drug tega ne more storiti, meni Virant.

Erjavec ocenjuje, da bi bil Voljč sposoben dobro voditi vlado, a je "vse skupaj že zamujeno". Pobuda predsednika republike Danila Türka pa "nima realne podlage". Od Türka bi sicer Erjavec pričakoval "bolj državotvorno držo, kajti to, kar počne, je res politični dribling". Pred sejo izvršnega odbora DeSUS, ki bo odločal o nadaljnjih korakih stranke, pa je njen predsednik izrazil pričakovanje, da bo DeSUS začel koalicijska pogajanja z desnosredinskimi strankami.

V SDS so predsednikov predlog o Voljču kot možnem mandatarju v sredo označili kot neresen. Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković pa je v sredo povedal, da bi stranka Voljča podprla za mandatarja, a v tem primeru Janković ne bi bil v vladi.