c S

Decembra lani najvišji zneski dospelih neporavnanih obveznosti

19.01.2012 13:24 Ljubljana, 19. januarja (STA) - V Sloveniji je bilo decembra lani 5430 pravnih oseb z dospelimi neporavnanimi obveznostmi, kar je na mesečni ravni najmanjše število v minulem letu. Medtem pa se je decembra lani na najvišjo raven povzpel povprečni dnevni znesek dospelih neporavnanih obveznosti pravnih oseb, ki je dosegel 602,26 milijona evrov.

Povprečni dnevni znesek dospelih neporavnanih obveznosti pravnih oseb se je vsak lanski mesec praviloma dvigoval, v zadnjih treh mesecih leta še posebej opazno, je razvidno iz podatkov, objavljenih na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).

Povprečni dnevni znesek dospelih neporavnanih obveznosti pravnih oseb je bil decembra lani za devet odstotkov višji kot novembra lani in za dobrih 55 odstotkov višji kot decembra predlani.

Decembra lani je bilo znova največ oseb z dospelimi neporavnanimi obveznostmi v gradbeništvu in trgovini, kažejo podatki Ajpesa. S tem se je število pravnih oseb, ki so imele račun blokiran vsaj pet dni, v primerjavi z novembrom lani znižalo za slabih šest odstotkov, na letni ravni pa za 11 odstotkov.

Število samostojnih podjetnikov in drugih fizičnih oseb, ki opravljajo registrirane dejavnosti z dospelimi neporavnanimi obveznostmi, je decembra lani doseglo 7080, kar je manj kot decembra predlani, ko jih je bilo 8670. Povprečni dnevni znesek dospelih njihovih neporavnanih obveznosti je decembra lani znašal 106,11 milijona evrov in ostal na podobni ravni kot pred letom dni.

Mesec po obeh številkah lani ni posebej izstopal; največ takšnih oseb je bilo lani v mesecu marcu, najvišji povprečni dnevni znesek dospelih neporavnanih obveznosti pa je bil zabeležen septembra lani, ko je dosegel 120,09 milijona evrov, je še razvidno iz podatkov Ajpesa.