c S

Türk bo preveril možnosti za imenovanje mandatarja Marka Voljča

19.01.2012 07:18 Ljubljana, 18. januarja (STA) - Predsednik republike Danilo Türk je strankam predstavil možnost, da bi za mandatarskega kandidata imenoval finančnika Marka Voljča. Kot je Türk povedal na novinarski konferenci, je Voljč že izrazil pripravljenost za kandidaturo, če se bo izoblikoval konsenz. Možnost kandidature Voljča za mandatarja za zdaj stališča večine strank ne spreminja.

Kot je Türk povedal na novinarski konferenci, mu je v ponedeljek več predstavnikov parlamentarnih strank izrazilo željo, da bi preverili možnost kandidature nekoga zunaj dosedanjih razprav o morebitnih mandatarjih.

Pojasnil je, da se je v torek in danes pogovarjal s finančnikom Markom Voljčem, ki mu je povedal, da bi bil na kandidaturo pripravljen, a le če se bo prej izoblikoval konsenz za takšno odločitev. Türk je še dejal, da Slovenija v tem času potrebuje kredibilnega mandatarja z ugledom in referencami, Voljč pa je po njegovi oceni takšna osebnost.

O možni Voljčevi kandidaturi za mandatarja je Türk, kot je povedal, že obvestil stranke, njihov odgovor pa pričakuje v naslednjih dneh. Ko se bodo o tem izrekle tudi stranke, "pa bomo lahko postali bolj dokončni v vseh razmišljanjih", je dejal in dodal, da je do takrat možnost o Voljču kot kandidatu za mandatarja zgolj hipotetična.

Pobudo za oblikovanje desnosredinske koalicije Türk, kot je dejal, jemlje resno, ob tem pa tudi zagotavlja, da deluje zgolj na "terenu, ki ga določijo stranke s svojimi dejavnostmi" in jim ne jemlje pobude. "Ampak proces posvetovanj je v teku in v tem procesu sem dolžan sodelovati, sodelujem in imam zamisel. Na strankah pa je, da vidijo, kaj bodo s tem," je dejal.

Mandatarski kandidat v prvem krogu, predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković je predlog predsednika republike ocenil kot "izjemno pametno potezo". V tem trenutku imajo male stranke možnost, da pokažejo, da so resno mislile, ko so govorile o neki ustavni večini, meni Janković. "Mi bi to ime podprli, a v tem primeru jaz več ne bi kandidiral oz. ne bi prevzel mandata," je pojasnil in dodal, da v tem primeru tudi ne bi šel v vlado na noben položaj.

Možnost, da bi Türk za mandatarja predlagal Voljča, stališča nekaterih drugih parlamentarnih strank do oblikovanja koalicije za zdaj ni spremenila. V SDS so predlog označili za neresnega. Stranka SD možnosti za kandidaturo Voljča ne komentira, prav tako ne Lista Virant. Prvak DeSUS Karl Erjavec pa je za STA zatrdil, da Voljč na odločitev DeSUS o koaliciji ne bo vplival, saj da "nima 46 glasov poslancev".

V SLS odločno zavračajo vsakršne špekulacije v medijih, ki temeljijo na "neimenovanih virih" glede strankine podpore domnevnim novim mandatarskim kandidatom. Predsednik SLS Radovan Žerjav poudarja, da je SLS v postopku sprejemanja koalicijske pogodbe z desnosredinsko koalicijo in tako sedaj ne razmišlja o drugih možnostih.

NSi omenjenega morebitnega predloga Türka ne podpira. Prva priložnost za sestavo vlade je pripadla Jankoviću, ob upoštevanju volilnih rezultatov pa bi bilo po njihovem logično, da bi priložnost za sestavo vlade sedaj dobil kandidat SDS.

Dvainšestdesetletni bankir Marko Voljč je magister ekonomije. Poklicno pot je začel v 70. letih prejšnjega stoletja. Februarja 1992 je kandidiral za mandatarja, a ni bi izvoljen. Kljub neuspehu na političnem parketu je Voljč ostal v Sloveniji in jeseni 1992 postal prvi mož NLB. Največjo slovensko banko je zapustil januarja 2004 in prevzel mesto generalnega direktorja za Srednjo Evropo v belgijski finančni skupini KBC, odgovoren pa je bil tudi za koordinacijo aktivnosti na področju bančništva, zavarovalništva in kontrolinga.

Politična analitika Igor Pribac in Matej Makarovič ocenjujeta, da ima morebitni kandidat za mandatarja Marko Voljč možnosti za potrditev v DZ. Poudarjata, da je to odvisno predvsem od odločitve DeSUS in Liste Virant. Po mnenju Pribca odločitev predsednika republike Danila Türka prihaja v pravem trenutku, Makarovič pa jo ocenjuje kot zelo nenavadno.

Predavatelj na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani Igor Pribac tako ocenjuje, da Türkov predlog tretje osebe za mandatarja prihaja v pravem trenutku, zlasti da se strankam, njihovim predsednikom in tudi širši javnosti pokaže, da sedanji trenutek in nujno slepa ulica, pat položaj.

Predavatelj na novogoriški Fakulteti za uporabne družbene študije Matej Makarovič pa to predsednikovo potezo ocenjuje kot zelo nenavadno in neobičajno, pa tudi tvegano. Takšna kandidatura bi bila po Makarovičevih besedah smiselna, če bi šlo za neko obliko tehničnega predsednika vlade, Voljč pa da lahko uspe le kot politični predsednik vlade. Pa tudi če mu to uspe, bo v izjemno nehvaležnem položaju, saj bo moral voditi politično vlado, v kateri pa za seboj ne bo imel nobene stranke, je menil Makarovič.

Tudi potem, ko je Türk omenil možnost kandidature Voljča, nova koalicija tako ostaja zlasti v rokah DeSUS. Ta do četrtka pričakuje odgovor Zorana Jankovića, če je dobil 46 poslancev za vnovično kandidaturo. Če jih ni, bo izvršni odbor DeSUS v četrtek verjetno odločal, ali gredo v pogajanja za vstop v vlado Janeza Janše.

Rok za vložitev kandidatur za mandatarja v drugem krogu, potem ko predsednik Pozitivne Slovenije pred tednom dni ni dobil zadostne podpore, je sicer 14 dni od prvega glasovanja, torej do 25. januarja. V tem času lahko kandidata predlaga predsednik republike, prav tako pa lahko svoje predloge vložijo poslanci oziroma poslanske skupine. Seja DZ, na kateri bodo poslanci odločali o mandatarju, pa bo predvidoma v soboto, 28. januarja.