c S

Priznanje za poslovno odličnost 2011 novomeškemu TPV

19.01.2012 07:13 Brdo pri Kranju, 18. januarja (STA) - Priznanje RS za poslovno odličnost v letu 2011 je na današnji slovesni podelitvi na Brdu pri Kranju prejelo novomeško podjetje TPV. Kot je ob tem poudaril predsednik republike Danilo Türk, biti odličen pomeni biti drzen, pogumen, odprt za spremembe in nove izzive. Še posebej pa je pomembno ohraniti srčnost in pravičnost pri svojem delovanju.

Predsednik Türk je opozoril, da je relativna razširjenost uporabe evropskega modela odličnosti v Sloveniji še vedno na nizki ravni primerjalno z drugimi državami EU. Zato je današnja slovesnost pomemben trenutek za poziv vsem uspešnim slovenskim menedžerjem, da aktivno pristopijo k vpeljavi temeljnih načel odličnosti v gospodarske družbe, zdravstvo, šolstvo in druge javne institucije.

"Ob povezovanju vseh elementov družbenega življenja v okvire poslovne odličnosti, bomo gotovo postali ena od uspešnih evropskih držav, ki jo bo odlikovalo bogato znanje in uspešno gospodarstvo," je dejal Türk. Prepričan je, da je Slovenija v mednarodnih primerjavah sposobna premagati krizo in najti dobre rešitve. Sedaj pa potrebuje dobro in uspešno vlado, ki bo sposobna soočiti se z izzivi trenutka, ne bo obremenjena z napakami bližnje preteklosti in bo vzpostavila zaupanje za prihodnost.

Priznanje RS za poslovno odličnost je najvišja državna nagrada za dosežke na področju kakovosti poslovanja kot rezultat razvoja znanja in inovativnosti. V letu 2011 se je za nagrado prijavilo deset podjetij in organizacij, med njimi je bilo tudi podjetje TPV, ki je po štirih letih prvi prijavitelj, ki je ustrezal visokim kriterijem priznanja.

TPV se s 595 zaposlenimi ukvarja z razvojem, trženjem in proizvodnjo avtomobilskih delov. Iz svojih tovarn v Sloveniji, Srbiji in Rusiji dobavlja avtomobilske komponente večini svetovnih proizvajalcev avtomobilov. Kot je poudaril predsednik uprave TPV Vladimir Gregor Bahč, so njihova konkurenčna prednost ambiciozni in pripadni zaposleni, skrb za inovativnost in stalni napredek ter izvirno, proaktivno in fleksibilno delo.

Priznanje RS za poslovno odličnost, ki spodbuja podjetja k doseganju globalne konkurenčnosti, javnim inštitucijam pa nudi orodje za izboljšanje učinkovitosti poslovanja, podeljujejo od leta 1998. Doslej je bilo izvedenih 234 ocenjevanj, od tega 154 v podjetjih in 80 v javnih inštitucijah. Nagrado pa so doslej prejeli Hermes Softlab, Revoz, Iskra Avtoelektrika, Sauber & Komunala, Sava Kranj, Trimo, Luka Koper, ETI, Petrol in Krka.

Letos je 56 ocenjevalcev ocenjevalo deset prijavljenih organizacij. Odbor za priznanja je poleg glavnega priznanja podelitev tudi tri diplome za posebne dosežke glede na napredke v preteklih ocenjevanjih. To so podjetje Lotrič in upravni enoti Novo mesto ter Trebnje.

Direktor urada RS za meroslovje Samo Kopač je ocenil, da je bilo leto 2011 prelomno, saj so uvedli vrsto sistemskih poenostavitev in nov model za ocenjevanje odličnosti glede na gospodarsko situacijo v Evropi. "Pred vrati pa je že nov razpis za leto 2012, kjer si želimo več prijav, še posebej iz gospodarstva," je spomnil.

Za prijave se namreč odloča malo organizacij. "Spodbujamo k prijavam, vendar očitno podjetja ocenjujejo, da je v to treba vložiti veliko dela in veliko časa," je pojasnila podpredsednica odbora za priznanja Tatjana Fink, a dodala, da je dejansko to model oziroma okvir za poslovno in strateško delo. Hkrati s prijavami podjetja in druge inštitucije delijo svoje dobre prakse z drugimi.