c S

Ruski intelektualci ustanovili Ligo volivcev

18.01.2012 16:27 Moskva, 18. januarja (STA) - Ruski intelektualci, umetniki in novinarji so ustanovili Ligo volivcev, ki naj bi nadzirala potek predsedniških volitev 4. marca in preprečila morebitne volilne prevare, poročajo tuje tiskovne agencije. Na marčevskih volitvah se bo za predsedniški mandat potegoval tudi sedanji premier Vladimir Putin, ki velja za najverjetnejšega zmagovalca.

Po besedah uglednega novinarja Leonida Parfjonova je do ustanovitve Lige volivcev pripeljala "nova zavest" državljanov, ki zahtevajo poštene in svobodne volitve. Med ustanovitelji lige so številna znana imena iz sveta medijev, kulture in zabave, med drugim pisatelja Boris Akunin in Ljudmila Uliskaja ter kultni vodja rockovske skupine DDT Jurij Ševčuk, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Parfjonov je poudaril, da Liga volivcev ni politična organizacija in da na predsedniških volitvah ne bo podprla nobenega kandidata. Njen cilj je pridobiti čim več državljanov, ki bi se prijavili za opazovalce na voliščih v času predsedniških volitev ter opozarjali na morebitne nepravilnosti.

Ustanovitelji lige so tudi napovedali, da se nameravajo prihodnji mesec s transsibirsko železnico odpraviti v druge dele države in o svojih namerah seznaniti tudi državljane v drugih mestih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do ustanovitve lige prihaja po decembrskih množičnih protestih proti domnevnim prevaram med parlamentarnimi volitvami 4. decembra, še poroča dpa. Premier Putin je obtožbe na račun izvedbe volitev, na katerih je zmagala njegova Enotna Rusija, zavrnil in dejal, da rezultati odražajo realno politično stanje.

Liga volivcev tudi podpira množični protestni shod v podporo poštenim volitvam, napovedan za 4. februar v Moskvi. Na zadnjih množičnih protestih 24. decembra lani je bilo slišati tudi kritike in pozive k odstopu Putina.

Številni v Rusiji se ne strinjajo s tretjim predsedniškim mandatom Putina, ki je v Kremlju vladal že med letoma 2000 in 2008.