c S

Španska vlada grozi s kazenskim pregonom v primeru ekscesov pri javni porabi

18.01.2012 16:13 Madrid, 18. januarja (STA) - Španskim javnim uslužbencem bi v prihodnosti utegnil groziti kazenski pregon, če bodo presegli predvidene proračunske odhodke. To je danes v pogovoru za radijsko postajo Cadena Ser zagrozil finančni minister Cristobal Montoro, ki meni, da prevzemanje večjih obveznosti od predvidenih sredstev dejansko pomeni potvarjanje javnih bilanc.

Nova španska desnosredinska vlada se sooča s težko nalogo hitre konsolidacije javnih financ, s čimer bi si znova pridobila zaupanje vlagateljev.

Kot se je izkazalo, ji pri tem največje težave povzroča 17 avtonomnih regij. Španski premier Mariano Rajoy je minuli teden razkril, da so španske regije močno presegle ciljne vrednosti javnofinančnega primanjkljaja za lansko leto.

Cilj je bil namreč 1,3 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), regije pa so ustvarile luknjo v višini 2,7 odstotka BDP. Španija kot celota je proračunske cilje zgrešila za 20 milijard evrov, od tega so 15 milijard evrov po besedah Rajoya prispevale regije.

Vlada je tako po poročanju tujih tiskovnih agencij napovedala, da bo v okviru reforme ureditve javnih financ predlagala sprejem zakonodaje o krepitvi preglednosti pri porabi javnih sredstev. Ta naj bi za vse javne uslužbence predvidela možnost kazenskega pregona v primeru naklepne prekoračitve predvidenih sredstev.

"Javni uslužbenec oziroma odločevalec v javnem sektorju ne sme poslovati zunaj okvira, ki mu ga postavlja proračun, saj gre v nasprotnem primeru za potvarjanje javnih bilanc," je posvaril Montoro. Kot je pojasnil, gre za enak primer, kot če nekdo v zasebnem sektorju potvarja bilance podjetja, še posebej, če to kotira na borzi, in tako zavaja vlagatelje ter delničarje.

"Če bo želela katerakoli vlada v prihodnosti zapraviti več od predvidenega, bo morala zvišati davke. Državljani bodo nato na volitvah povedali svoje o tej odločitvi," je bil jasen.

Predvsem pri regionalnih oblasteh je uveljavljena praksa, da z obveznostmi presegajo predvidena sredstva in na koncu nimajo denarja za njihovo poplačilo. Številna podjetja, ki opravljajo storitve za regije, morajo tako na plačilo čakati dolgo časa, v nekaterih primerih celo dve leti. To mnoge postavlja v brezizhoden položaj.

Za zagotovitev boljšega finančnega poslovanja španskih regij načrtuje vlada že v kratkem širšo reformo javnega financiranja. Ta naj bi v zameno za strožji nadzor nad porabo sicer avtonomnih regij predvidevala mehanizme za zagotovitev likvidnosti v primeru težav pri izpolnjevanju fiskalnih obveznosti.