c S

V vzhodni Afriki zaradi lakote po nepotrebnem umrlo na tisoče ljudi

18.01.2012 15:04 London, 18. januarja (STA) - Britanski organizaciji Oxfam in Save the Children sta danes sporočili, da je v vzhodni Afriki po nepotrebnem umrlo na tisoče ljudi, ker se mednarodna skupnost ni odzvala na opozorila o lakoti. Organizaciji v poročilu z naslovom Nevarna zamuda opozarjata, da so bogate države donatorke čakale, dokler ni bila kriza že v polnem razmahu.

Izvršna direktorica Oxfama Barbara Stocking je opozorila, da revne družine v vzhodni Afriki, zlasti v Somaliji, še vedno nosijo breme, ker se mednarodna skupnost ni pravočasno odzvala na krizo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Vsi smo odgovorni za to nevarno zamudo, ki je stala številna življenja v vzhodni Afriki, in moramo se naučiti lekcijo iz tega poznega odgovora," je dejala.

Poročilo navaja podatke britanske vlade, po katerih je v vzhodni Afriki zaradi lakote umrlo med 50.000 in 100.000 ljudmi, od tega je bila več kot polovica otrok, mlajših od pet let. Ameriška vlada ocenjuje, da je od maja do julija 2011 umrlo več kot 29.000 otrok, mlajših od pet let, navaja AFP.

Organizaciji v poročilu pišeta, da je sistem zgodnjega opozarjanja opozarjal na krizo že avgusta 2010, mednarodna skupnost pa se je v polnem obsegu odzvala šele skoraj leto dni kasneje, julija 2011. Številni donatorji so namreč zahtevali dokaz o humanitarni katastrofi, preden so se odzvali.

Izvršni direktor Save the Children Justin Forsyth je dejal, da bi se trpljenju tisočev mladostnikov lahko izognili, če bi imeli več denarja, "ko je bilo to res potrebno". "Ne smemo več dopustiti, da bi se ta groteskna situacija nadaljevala, ko svet ve, da nevarnost prihaja, vendar se zanjo ne zmeni, dokler ni soočen s televizijskimi posnetki obupno podhranjenih otrok," je poudaril.