c S

Voljč neuradno kandidat za mandatarja

18.01.2012 16:49 Ljubljana, 18. januarja (STA) - Finančnik Marko Voljč naj bi bil kandidat za mandatarja. Po informacijah STA naj bi predsednik republike Danilo Türk že preverjal podporo njegovi kandidaturi pri poslanskih skupinah, pojasnila predsednika republike pa je mogoče pričakovati na popoldanski novinarski konferenci.

Kot so sporočili iz Türkovega urada, bo predsednik republike na novinarski konferenci ob 17. uri spregovoril o "dosedanjem poteku posvetovanj s parlamentarnimi strankami o kandidatu za predsednika vlade".

Voljč, ki je v belgijski KBC pristojen za srednjo in vzhodno Evropo in Rusijo, pred tem pa je več let vodil največjo slovensko banko NLB, naj bi po neuradnih podatkih na kandidaturo pristal.

Po poročanju medijev naj bi Voljč predstavljal alternativo Zoranu Jankoviću, ki mu pred tednom dni v državnem zboru ni uspelo zbrati dovolj glasov za sestavo levosredinske koalicije.

Marko Voljč je bil kandidat za predsednika vlade že leta 1992, a ni bil zadostne podpore. v tretjem krogu glasovanja je bil izvoljen Janez Drnovšek.