c S

Sodnica: Vse več dokazov proti kapitanu Schettinu

18.01.2012 15:01 Rim, 18. januarja (STA) - Potem ko je v torek za kapitana potniške ladje Costa Concordia, ki je nasedla ob toskanski obali, Francesca Schettina odredila hišni pripor, je sodnica danes dejala, da je vse več dokazov, da je kapitan zavrnil pozive, naj se po nesreči vrne na ladjo in sodeluje pri evakuaciji potnikov. Tožilstvo je medtem napovedalo pritožbo na odločitev sodnice.

Dejstvo, da je bilo na ladji precej osebja in častnikov, ki so se trudili na varno spraviti potnike, demantira izjave kapitana, da ni mogel voditi reševanja, je danes poudarila sodnica Valeria Montesarchio. Dodala je, da se Schettino niti ni poskušal vrniti v bližino ladje, ki jo je zapustil, ko je bila evakuacija še v polnem teku.

Ko je prišel na kopno, je sicer še več ur ostal na skalah in opazoval reševanje, je še dejala sodnica Montesarchio.

Utemeljila je tudi svojo torkovo odločitev o hišnem priporu za kapitana, ki je bil pred tem od sobote v priporu. Sodnica je dejala, da ni nevarnosti, da bi Schettino pobegnil, obstaja pa nevarnost "prikritja dokazov", zato je nujno, da ostane v hišnem priporu.

Glavni tožilec v Grossetu Francesco Verusio je že v torek dejal, da sodničine odločitve ne razume, danes pa je napovedal pritožbo. Dejal je, da bo za kapitana zahteval pripor.

Schettino je obtožen nenaklepnega umora iz malomarnosti, potopitve in zapustitve ladje, za kar mu grozi do 15 let zapora, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V petkovi nesreči, ko je ladja, ki je plula zelo blizu obale, zadela v čer in se nato prevrnila, je umrlo enajst ljudi, prek 20 jih še vedno pogrešajo. Na ladji je bilo sicer več kot 4200 potnikov in članov posadke.