c S

Nekdanji menedžer Patrie zaradi poslov s Hrvaško za zapahi

18.01.2012 13:35 Helsinki, 18. januarja (STA) - Finska policija je zaradi suma podkupovanja prijela nekdanjega menedžerja oborožitvenega koncerna Patria, v torek pa so mu odredili preiskovalni zapor. Osumljen je, da je v okviru poslov s Hrvaško leta 2007 podkupil hrvaške predstavnike. Za zapahi je bil osumljeni že leta 2008 zaradi domnevnega sodelovanja pri podkupovanju v poslih s Slovenijo.

Kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, so neimenovanega menedžerja priprli po odločitvi okrožnega sodišča v Helsinkih. Osumljeni je bil v preiskovalnem zaporu že leta 2008 zaradi domneve, da je sodeloval pri podkupovanju pri poslu z oklepniki s Slovenijo.

Zaradi poslov Patrie v Sloveniji je v teku sodni proces v Ljubljani, danes pa se je sojenje začelo tudi na Dunaju. Glede na obtožnico avstrijskega tožilstva naj bi Patria prek svojega posrednika v Sloveniji z nepoštenimi plačili spodkopala posel podjetja Steyr-Daimler-Puch Spezialfahrzeuge.

Sodni postopek na Finskem v tej zadevi se medtem še ni začel, čeprav se je predkazenski postopek z zaključnim poročilom glavnega finskega preiskovalca Kaja Erika Björkqvista končal oktobra lani.

Slovenija je leta 2006 od Patrie kupila 135 oklepnikov za 278 milijonov evrov. Hrvaški pa je Patria leta 2007 prodala 84 oklepnikov za 112 milijonov evrov.

Po poročanju hrvaškega časnika Jutarnji list naj bi bile v okviru tega posla izplačane provizije v višini 15 milijonov evrov, od tega 4,5 milijona kot podkupnine. Glavni finski preiskovalec Björkqvist teh številk ni želel komentirati.