c S

V Italiji val stavk proti ukrepom Montijeve vlade

18.01.2012 13:34 Rim, 18. januarja (STA) - Italijo bo v prihodnjih dneh in tednih zaradi nezadovoljstva s protikriznimi ukrepi vlade Maria Montija zajel val stavk. Spontani protesti proti liberalizaciji že nekaj dni potekajo med taksisti, tudi teden dni trajajoče stavke pa so že napovedali distributerji pogonskih goriv in avtoprevozniki.

Napovedi stavk je sprožil obsežen paket ukrepov liberalizacije italijanskega gospodarstva, o katerem bo vlada odločala na petkovi seji. Slednji zajema zelo različne panoge od odvetniške in notarske službe do energetike, prometa in lekarn.

Številne napovedane stavke - taksisti bodo stavkali 23. januarja, avtoprevozniki med 23. in 27. januarjem, železničarji 26. januarja - dajejo vtis, da je nezadovoljstvo z ukrepi splošno, vendar se stavki ne bodo pridružili številni sindikati.

V distribuciji goriv bo stavka zajela "le" slabo polovico bencinskih servisov od obstoječih 24.000, poročajo italijanski mediji. V dveh sindikatih tega sektorja, ki se ne bosta pridružila stavki, si namreč od liberalizacije obetajo precej boljše pogoje poslovanja malih bencinskih servisov, ki po novem ne bodo več vezani zgolj na enega dobavitelja.

Stavkali bodo tudi železničarji, ki se ne strinjajo z odpravo kolektivne pogodbe na nacionalni ravni, kar bi po njihovih ocenah vodilo v znižanje plač in delavskih pravic, in ločitvijo upravljalca železniške infrastrukture od prevoznika. Slednje bi po njihovih ocenah omogočilo, da bi zasebne družbe prevzemale dobičkonosne storitve. 24-urno stavko so napovedali za 27. januar.

Z ukrepi liberalizacije so nezadovoljni tudi odvetniki, ki bodo v prihodnjih dneh organizirali simbolične "okupacije" sodnih palač in napovedujejo dvodnevno stavko ter proteste pred vladno palačo, poročajo italijanski mediji.

Montijeva vlada želi z ukrepi liberalizacije, ki bodo po ocenah italijanskega varuha konkurence potrošnikom letno prihranili prek 20 milijard evrov sredstev, povečati konkurenčnost gospodarstva in tako oživiti gospodarsko rast.

Italija, ki že vse od leta 1995 po gospodarski rasti zaostaja za povprečjem Evropske unije, bo po zadnjih napovedih Banke Italije letos zabeležila med 1,2- in 1,5-odstotni padec bruto domačega proizvoda (BDP).

V malodušje je zavita tudi italijanska borza. Potem ko si je osrednji indeks milanske borze v letih 2009 in 2010 nekoliko opomogel od potopa ob izbruhu krize, je lani izgubil približno četrtino vrednosti, večino v drugi polovici leta. Vrednost indeksa se v zadnjih mesecih giblje okoli psihološke meje 15.000 točk.