c S

Matični odbor soglaša s popravo krivic zaradi izbrisa podjetij

18.01.2012 13:36 Ljubljana, 18. januarja (STA) - Parlamentarni odbor za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje je danes podprl mnenje zakonodajno pravne službe DZ, da so postopki izbrisa podjetij brez likvidacije povzročili nedopustne posege v premoženje družbenikov, zaradi česar je omejitev pravice upnikov, da terjajo poplačilo svojih obveznosti, dopustna.

DZ naj zato ustavnemu sodišču predlaga, da zavrne zahtevo ljubljanskega okrožnega sodišča za oceno ustavnosti oktobra lani sprejetega zakona o postopkih za uveljavitev ali odpustitev odgovornosti družbenikov za obveznosti izbrisanih gospodarskih družb, so soglašali člani odbora.

Zakon skupine poslancev SD razrešuje problematiko, ki jo je povzročil leta 1999 sprejeti zakon o finančnem poslovanju podjetij, s tem ko je uzakonil izbris podjetij iz sodnega registra brez likvidacije. Z njegovo uveljavitvijo sredi lanskega novembra so se začasno prekinili vsi postopki, povezani z izbrisom podjetij, dolžniki pa so dobili šest mesecev časa, da vložijo predlog za odpust njihovih obveznosti.

Okrožno sodišče v Ljubljani je v pobudi za presojo ustavnosti zakona zapisalo, da naj bi navedene določbe posegale v pridobljene oz. pričakovane pravice upnikov izbrisanih družb. A v DZ menijo, da je izbris več kot 17.000 podjetij po uradni dolžnosti brez likvidacije povzročil nedopustne posege v premoženje družbenikov in njihovih pravnih naslednikov. Zato je dopustno, če se pravica upnikov, da od družbenikov terjajo poplačilo obveznosti, omeji le na primere, ko je slednjim mogoče očitati zlorabo pravne osebe zaradi lastnih interesov.