c S

Sodba glede ravnanja nekdanjega direktorja Jutranjke sredi februarja

18.01.2012 13:10 Sevnica, 18. januarja (STA) - Leta 2005 uvedeni stečajni postopek sevniške Jutranjke se počasi končuje. Tečejo le še postopki v zvezi s stečajem Jutranjke Sarajevo, predvidoma sredi februarja pa naj bi bila znana tudi sodba v primeru odškodninske tožbe zoper nekdanjega direktorja Miha Rabiča ter nadzornikov, Marjana Rabiča in Mirjane Šulek.

Stečajni upravitelj Jutranjke Tomaž Kos je odškodninsko tožbo zoper trojico v višini 2,65 milijona evrov vložil na okrožnem sodišču v Novem mestu februarja 2006. Zadeva je zahtevna in ob nekaterih drugih primerih edina ovira za zaključek postopka, je zapisal v svojem zadnjem rednem poročilu, objavljenem na spletnih straneh Agencije RS za javnopravne evidence in storitve. Kot je dodal, sodišče rešuje to zadevo izredno počasi.

V torek je na novomeškem sodišču potekala glavna obravnava, sodbo pa je pričakovati v zakonsko predpisanih 30 dneh oz. sredi februarja, je za STA povedal Kos.

Kot je pojasnil, je bila odškodninska tožba zoper direktorja in omenjena člana nadzornega sveta Jutranjke vložena zaradi njihovega ravnanja v postopku takratne prisilne poravnave, ko so na račune drugih podjetij v njihovi lasti nakazovali večje zneske denarja.

Leta 2006 vložena tožba se je nanašala na odškodnino v skupnem znesku dobrih 636,2 milijona takratnih tolarjev (približno 2,65 milijona evrov), po zadnji utesnitvi pa ta zahtevek znaša približno 760.000 evrov, je navedel Kos in dodal, da gre za oceno dejanske škode, ki jo je s svojim ravnanjem povzročil direktor Rabič.

V zvezi z domnevno škodljivim ravnanjem Rabiča so sodišču predložili več izvedeniških mnenj, na njihovi podlagi pa po šestih letih postopka pričakujejo za tožnika ugodno sodbo. Tej naj bi sledilo vnovčenje in delitev omenjene terjatve, sicer pa je stečajni postopek nad Jutranjko, ki ga je senat okrožnega sodišča v Krškem uvedel leta 2005, pred skorajšnjim zaključkom, je še povedal Kos.