c S

Dars znova podaljšal razpis za elektronsko cestninjenje

18.01.2012 13:09 Ljubljana, 18. januarja (STA) - Družba za avtoceste v RS (Dars) je že petič podaljšala rok za oddajo ponudb v okviru razpisa za izvajalca elektronskega cestninjenja v prostem prometnem toku. Rok za oddajo ponudb so podaljšali na 1. marec, je zapisano na spletnih straneh Darsa.

Na Darsu so se za podaljšanje razpisa odločili zaradi vloženih zahtevkov za revizijo s strani Siemensa in Telekoma Slovenije. Oba zahtevka je Dars sicer zavrnil, Siemens in Telekom Slovenije pa sta se odločila postopek nadaljevati pred Državno revizijsko komisijo.

"Nadaljevanje postopka javnega naročanja je odvisno od odločitve Državne revizijske komisije v zvezi z vloženima zahtevkoma, zato je potrebno njeno odločitev poznati pred odpiranjem ponudb," navajajo na Darsu.

Dars je razpis za izvajalca elektronskega cestninjenja objavil 8. avgusta lani, rok za odpiranje ponudb pa je prestavil že petič, tokrat na 1. marec. Kot pojasnjujejo na Darsu, bo odpiranju ponudb sledil postopek izbire najugodnejšega ponudnika, po pravnomočno sklenjenem postopku oddaje javnega naročila pa bo sledila sklenitev pogodbe.

Rok za vzpostavitev elektronskega cestninskega sistema v prostem prometnem toku je deset mesecev po podpisu pogodbe.

Razpis je sicer glede izbire tehnologije nevtralen in ne predpisuje vnaprej tehnologije cestninjenja. Odločitev, s kakšno tehnološko rešitvijo bodo izpolnjene funkcijske zahteve razpisa, mikrovalnovno ali satelitsko, je tako v celoti prepuščena ponudnikom oz. v končni fazi izbranemu izvajalcu.

Na Darsu poudarjajo, da je bil razpis za izvajalca elektronskega cestninjenja objavljen na podlagi vladnega akcijskega načrta in področnimi smernicami EU. "Dars je razpis pripravil in ga tudi v celoti izvaja skladno z določili zakona o javnem naročanju," navajajo v družbi.

Na Darsu zagotavljajo, da so razpisne pogoje postavili tako, da v največji možni meri zagotavljajo možnost priprave ponudb in enakopravno kandidiranje na razpisu čim večjemu številu ponudnikov. Na ta način pripravljen razpis predstavlja osnovo in pogoj za pravilno in zakonito izbiro izvajalca.