c S

Sojenje v zadevi Zbiljski gaj prekinjeno zaradi odsotnosti obtožene

18.01.2012 10:41 Ljubljana, 18. januarja (STA) - Po dveh mesecih se je na ljubljanskem okrožnem sodišču danes nadaljevalo sojenje v zadevi Zbiljski gaj, vendar pa se na obravnavi ni nadaljevalo vlaganje dokaznega gradiva, saj soobtožena Zdenka Škodlar zaradi bolezni ni prišla na sodišče. Sodni senat se je tako le seznanil z njeno odsotnostjo in določil naslednjo obravnavo, ki bo 7. marca.

Na sodišču naj bi danes potekalo tudi branje izpovedi prič, ki so potekala v zaprtem delu sojenja, vendar pa zaradi nasprotovanja nekaterih zagovornikov, ki z zaslišanji niso bili seznanjeni, do tega ni prišlo. V preteklih dveh mesecih so bile v preiskavi namreč zaslišane priče, ki so s podjetjem Mebles IMS podpisovale asignacijske pogodbe.

Tožilstvo sicer štirim glavnim akterjem afere Zbiljski gaj očita, da so upnikom povzročili za slabih 121 milijonov evrov škode. Obtožnica nekdanjega direktorja podjetja Mebles IMS Rajka Županca bremeni kaznivega dejanja oškodovanja upnikov. Tega kaznivega dejanja sta obtožena tudi soustanovitelja tega podjetja Andrej Rezar in Zdenka Škodlar ter sin Škodlarjeve Samo Škodlar.

Podjetje Mebles iz Medvod je naselje Zbiljski gaj začelo graditi leta 2000 in se nato leta 2002 združilo v podjetje Mebles IMS, ki je šlo zaradi finančnih težav junija 2003 v stečaj, ne da bi projekt končalo. Tako so nekatere hiše in stanovanja v naselju Zbiljski gaj ostala nedokončana, številni kupci pa so ostali brez svojega premoženja, čeprav so delno ali v celoti poravnali kupnino.