c S

Hrvaški tisk o imenovanju arbitražnih sodnikov: Pravo in ne politika

18.01.2012 10:15 Zagreb, 18. januarja (STA) - Največja korist hitrega dogovora med Hrvaško in Slovenijo o predsedniku in dveh članih arbitražnega sodišča je dejstvo, da vprašanje medsebojne razmejitve dokončno odhaja iz sfere politike na področje prava, izpostavlja danes zagrebški časnik Vjesnik. Tudi ostali hrvaški časniki pozdravljajo hitro oblikovanje arbitražnega sodišča.

"Arbitraža se je začela in je ni več možno ustaviti," poudarja Vjesnik. Medtem ko poteka, politična prerekanja, izsiljevanja ali incidenti nimajo več nobenega smisla. "Tudi Joško Joras lahko vzame daljši premor, vsaj ko gre za premikanje cvetličnih korit, izzivanje spopadov s policijo ali poskuse blokade prometa," meni komentator.

Dodaja, da bo mejo verjetno čez nekaj let določilo arbitražno sodišče ter da sta obe državi obvezani sprejeti njegovo odločitev, ne glede na razsodbo. "Za Hrvaško je najpomembnejše, da bodo ključno vlogo pri določanju meje s Slovenijo imeli znani mednarodni pravni strokovnjaki ter da bodo celotni postopek izvajali na podlagi mednarodnega prava," še piše komentator.

Spominja, da se je Hrvaška ves čas sklicevala na mednarodno pravo, ko gre za mejo na morju, medtem "ko se je Slovenija bolj nagibala k politični arbitraži in je bežala od Meddržavnega sodišča (ICJ)". Obenem dodaja, da je dogovor Zagreba in Ljubljane o arbitrih dober tudi zaradi krepitve medsebojnega zaupanja dveh držav in da bo to lahko tudi začetek hitrejšega urejanja ostalih sporov o mejah med državami na jugovzhodu Evrope.

Novi list ocenjuje, da je bil hiter dogovor o predsedniku in dveh članih arbitražnega sodišča nepričakovan, ker državi, preden sta podpisali arbitražni, nista bili zmožni nobenega dogovora.

Tudi reški časnik ocenjuje, da je za Hrvaško najpomembnejše dejstvo, da so arbitri nesporni mednarodni pravni strokovnjaki, predvsem zaradi samega besedila arbitražnega sporazuma, ki je v nekaterih svojih členih razdelil tudi hrvaško strokovno javnost.

"Na hrvaški strani upajo, da po odločitvi arbitražnega sodišča ne bo slovenskega teritorialnega stika z odprtim morjem v škodo hrvaškega teritorialnega morja. V Ljubljani pa vse upe polagajo na famozni slovenski stik z odprtim morjem (ang. junction), ki v teritorialnem smislu sploh ni možen, če bodo mejo določili na podlagi mednarodnega prava," sklene komentator reškega časnika.

Jutarnji list danes našteva, da bodo člani arbitražnega sodišču določili potek meje med Slovenijo in Hrvaško na morju in kopnem, potem pomen besede "junction", ki jo na Hrvaškem prevajajo kot "povezavo", v Sloveniji pa kot "stik" ter režim uporabe relevantnih morskih območij.

"Pet arbitrov bo odločalo o meji, obenem pa tudi o prihodnosti plinskih in naftnih rezerv na dnu severnega Jadrana, opozarjajo strokovnjaki," poroča danes Večernji list, ki piše, da je končno oblikovana ekipa, ki bo vodila arbitražo med Hrvaško in Slovenijo.