c S

Evropski poslanci iz Slovenije od Schulza pričakujejo dobro vodenje Evropskega parlamenta

17.01.2012 15:27 Strasbourg, 17. januarja (STA) - Evropski poslanci iz Slovenije so ob današnji izvolitvi Nemca Martina Schulza (S&D) za novega predsednika Evropskega parlamenta menili, da bo dobro vodil to institucijo. Med drugim so pohvalili njegovo prizadevanje za skupnostno metodo in enakovrednejšo vlogo parlamenta v odnosu do Evropske komisije in Sveta EU.

"Vesela sem, da bo našo institucijo prihodnjih 30 mesecev vodil socialni demokrat, človek, ki je na čelu naše politične skupine ves čas deloval odločno, odprto in povezovalno," je poudarila poslanka Tanja Fajon (S&D/SD). Po njenih besedah gre za izkušenega in dolgoletnega politika, gorečega zagovornika evropskega povezovanja in socialnih vrednot, spretnega vodjo in ostrega retorika. Dejala je še, da Evropski parlament v času hude finančne in gospodarske krize in nezaupanja evropskih državljanov potrebuje odločnega voditelja, ki bo sposoben okrepiti institucijo, pokazati zobe v odločilnih trenutkih in brez dlake na jeziku zastopati interese Evropejcev.

Mojca Kleva (S&D/SD) je poudarila, da je Schulz njen dober prijatelj, predvsem pa prijatelj Slovenije, ki v teh kriznih časih zelo potrebuje ljudi na pomembnih položajih. "Skupaj z dansko socialdemokratsko predsednico vlade Helle Thorning-Schmidt, ki predseduje Svetu EU, bosta s svojim znanjem, izkušnjami in karizmo odličen par pri vodenju razprav o rešitvi EU iz institucionalne in ekonomske krize," je še menila.

Jelko Kacin (Alde/LDS) pričakuje, da bo Schulz kot predsednik parlamenta v odnosu do Evropske komisije, predvsem pa do Sveta EU in "dvojice Merkozy" zelo glasen, odločen, vpliven, uspešen in uslišan. Hkrati pa si želi, da bi bil "manj zaletav, bolj odmerjen in bolj umirjen" kot doslej, ko v poslanskih klopeh ni imel veliko potrpljenja in vztrajnosti, njegovi nagovori pa so bili zelo čustveni.

"Evropski parlament je izbral predsednika, ki se odlikuje po jasnosti stališč, bojevitosti in bogatih izkušnjah," je v odzivu poudaril Ivo Vajgl (Alde/Zares). Ob tem je menil, da bo Schulz dober predsednik Evropskega parlamenta, ki bo znal omehčati svojo retoriko in povezovati parlament v institucijo, ki bo protiigralec Evropskemu svetu kot nosilcu nacionalnih oziroma vladnih interesov. Iz njegovega nastopnega govora kaže po mnenju poslanca izpostaviti odgovornost do mlade generacije, opozorilo, da imajo bonitetne hiše trenutno v svetu več moči kot države in njihovi legitimni predstavniki in da je EU zgrajena na skupnih demokratičnih vrednotah, od katerih ne morejo odstopati niti države kandidatke niti članice.

Lojze Peterle (EPP/NSi) je povedal, da se je Schulz predstavil kot "prepričan in prepričljiv Evropejec" z jasnim odnosom do nemške zgodovine. Poslanec je prepričan, da bo Schulz tako kot njegovi predhodniki močno zastopal skupnostno metodo. "Jasno je, da bo ohranil barvo, vonj in okus, ki ga poznamo, vendar se zaveda, da je voditi parlament drugače kot voditi eno od političnih skupin v njem," je dejal Peterle. Poslanec računa na angažirano in živahno predsedovanje in meni, da so poslanci dobili dobrega in verodostojnega predsednika.

Romana Jordan Cizelj (EPP/SDS) je izrazila upanje, da bo Schulz nadaljeval delo svojega predhodnika Jerzyja Buzka (EPP). Od njega pričakuje, da bo krepil moč Evropskega parlamenta glede na ostale evropske institucije ter delo znotraj parlamenta zasnoval tako, da bo v ospredju dobrobit državljank in državljanov. Pričakuje tudi, da si bo prizadeval za učinkovitejšo in verodostojnejšo EU, ki bo izpolnjevala svoje zaveze. "Doslej je kot predsednik socialistov deloval ozko strankarsko, včasih populistično ter agresivno. Kot predsednik Evropskega parlamenta si takšnih nastopov ne bi smel dovoliti. Odločnost je njegova dobra lastnost, pričakujem pa več strpnosti in povezovalnosti," je menila Jordan Cizljeva.

"Dejstvo je, da je bil novi predsednik Evropskega parlamenta Schulz na podlagi dogovora med političnima skupinama S&D in EPP izvoljen ravno z njihovimi glasovi," pa je izpostavil poslanec Milan Zver (EPP/SDS). Ob tem je omenil Schulzevo izjavo po izvolitvi, da več Evrope ne bomo dosegli z manj parlamentarizma. "S tem je nakazal, da bo poskušal okrepiti vlogo najbolj demokratične evropske institucije, prevesiti tehtnico na stran skupnostne metode in oslabiti t.i. medvladno metodo oziroma Svet EU," je menil.

Zofija Mazej Kukovič (EPP/SDS) je kot najpomembnejše poudarke Schulzevega govora po izvolitvi izpostavila njegovo zavzemanje za močnejšo in enakovrednejšo vlogo Evropskega parlamenta. Pomembno se ji zdi tudi njegovo prizadevanje za združeno Evropo. Velik vtis nanjo je naredila tudi misel novega predsednika parlamenta, da so njegovi starši delali za to, da bi bilo njemu bolje, vprašanje pa je, če bo bolje tudi njegovim otrokom, čeprav si sam prizadeva za to. "V parlamentu moramo vsi delovati za to, da bo generacijam, ki prihajajo za nami, bolje," je prepričana poslanka.