c S

Združeni narodi v napovedih opozarjajo na možnost recesije

17.01.2012 14:49 Ženeva, 17. januarja (STA) - Svetovno gospodarstvo je na robu ponovnega velikega upada, v letošnjem in prihodnjem letu pa bomo v najboljšem primeru beležili le skromno rast, v dveh danes objavljenih poročilih opozarjajo Združeni narodi. Ob tem dodajajo, da bi širjenje evropske dolžniške krize in strogi varčevalni ukrepi lahko povzročili globalno recesijo.

Ekonomisti Združenih narodov poudarjajo, da se bo gospodarska rast v primeru, da bo evropska dolžniška kriza uspešno rešena, z lanskih 2,8 odstotka najbrž letos znižala na 2,6 odstotka, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Če EU in ZDA ne bodo ustvarjale novih delovnih mest in okrepile finančnega sektorja, pa bi lahko bila gospodarska rast le 0,5-odstotna, opozarjajo ekonomisti. Poglobljena kriza v EU in ZDA bi sicer vplivala tudi na preostale države.

"Države v razvoju, ki so si opomogle po globalni recesiji iz leta 2009, bi bile najbolj prizadete na področju trgovinskih in finančnih sektorjev," navaja poročilo. Države vzhodne Azije bi beležile upad izvoza, medtem ki bi bil afriške, latinskoameriške in zahodnoazijske države prizadete zaradi padca cen surovin.

Poročili navajata, da je "čisto mogoče" da bi se dolžniška kriza razširila na večino evropskih držav, kar bi po celem svetu povzročilo kreditni krč in zlom borz.

Naraščajoča nasprotovanja med demokrati in republikanci v ZDA zaradi višine proračuna bi lahko vodila v stroge varčevalne ukrepe, ki bi zmanjšali zaupanje potrošnikov ter prizadeli trg nepremičnin, kar bi predstavljajo nova tveganja za banke, še opozarjata poročili.