c S

Sodišče v Strasbourgu proti izročitvi domnevnega pomočnika bin Ladna Jordaniji

17.01.2012 13:02 Strasbourg, 17. januarja (STA) - Evropsko sodišče za človekove pravice je danes presodilo, da Velika Britanija skrajnega islamskega klerika Abuja Katade ne sme izročiti njegovi domovini Jordaniji. Sodišče je namreč presodilo, da bi lahko na sojenju v Jordaniji proti Katadi, domnevni desni roki Osame bin Ladna v Evropi, uporabili dokaze, ki so jih pridobili z mučenjem.

Po mnenju sodišče obstaja realno tveganje, da bi Katadi na ponovnem sojenju, ki ga čaka v Jordaniji, grobo kršili pravice, saj bi lahko proti njemu uporabili pričevanja, pridobljena z mučenjem tretjih oseb. To bi bilo v nasprotju s 6. členom Evropske konvencije o človekovih pravicah. Na današnjo razsodbo se je mogoče pritožiti.

Sam Katada, ki je znan tudi kot Omar Mohamed Otman, je pred sodiščem trdil, da mu v domovini, kjer so ga v odsotnosti zaradi terorizma že obsodili na zaporno kazen, grozi mučenje. Vztrajal je tudi, da ta obsodba temelji na pričevanjih dveh soobtoženih, izsiljenih z mučenjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Klerik, ki je nekaj časa veljal za duhovnega vodjo teroristične mreže Al Kaida v Evropi, je v Veliki Britaniji bival od leta 1993 in je užival status begunca. Aman je od Londona v preteklosti večkrat zahteval njegovo izročitev.

Na Otoku so leta 2005 odločili, da ga izženejo, kar pa je Katada izpodbijal. Tamkajšnje sodišče je nato leta 2008 razsodilo, da ga ne morejo izgnati, ker bi mu v Jordaniji lahko grozilo mučenje. Najvišji sodni organ na Otoku je nato leta 2009 odločil, da se Katado vendarle izžene, a je nato evropsko sodišče zahtevalo, da se izgona ne izvrši, dokler ne bodo o primeru presodili v Strasbourgu.

Katada je vključen v seznam Združenih narodov, na katerem so domnevni pomočniki teroristov, ki so izvedli napade v ZDA 11. septembra 2001. Prav tako naj bi ta Jordanec palestinskega rodu financiral teroristično mrežo, znano kot Reforma in izziv. To skupino so leta 1999 razbili, Katada pa je bil v tem primeru deležen amnestije.