c S

Začelo se je srečanje Pahorja s predsedniki parlamentarnih strank

17.01.2012 10:20 Ljubljana, 17. januarja (STA) - V Ljubljani se je začelo srečanje premiera, ki opravlja tekoče posle, Boruta Pahorja s predsedniki parlamentarnih strank. Udeleženci pred srečanjem, na katerem po napovedih razpravljajo o nedavnem znižanju bonitetne ocene Sloveniji in arbitražnem postopku o reševanju vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško, izjav niso dajali.

Glede arbitražnega postopka državi čakata na uradno predložitev seznama arbitrov, ki bi ga morala Evropska komisija predati ob podpisu hrvaške pristopne pogodbe z EU 9. decembra lani, a se to ni zgodilo. Po napovedih iz Bruslja naj bi komisija seznam kandidatov za arbitre obema stranema predstavila v drugi polovici januarja. Kot je izvedela STA iz več virov, sta obe strani s seznamom neuradno že seznanjeni.

Obe državi naj bi v skladu z arbitražnim sporazumom v 15 dneh po predložitvi seznama izbrali predsednika in dva člana arbitražnega sodišča. Če jima to v tem času ne bo uspelo, trojico s seznama namesto njiju izbere predsednik Meddržavnega sodišča v Haagu.

Poleg trojice v petčlansko arbitražno sodišče, ki bo dokončno določilo potek meje med državama, tako na kopnem kot na morju, vsaka država imenuje tudi svojega člana. Slovenski član je Jernej Sekolec, hrvaški pa Budislav Vukas.

Na dnevnem redu srečanja so tudi gospodarske teme. Razmere v območju evra so se znova nekoliko zaostrile, potem ko je bonitetna agencija Standard & Poor's v petek zvečer devetim državam, tudi Sloveniji, z evrom znižala bonitetno oceno.

Predsedniki strank bodo spregovorili tudi o pripravi slovenskih stališč pred vrhom EU, ki bo 30. januarja, Slovenijo pa bo na njem zastopal Pahor. Izmenjali bodo tudi stališča in morebiti oblikovali skupno podporo paketu šestih zakonov, ki jih je vlada v četrtek poslala v DZ, med drugim predlog novega zakona o javnih financah.