c S

Minorni milijonski posli

17.01.2012 07:14 Ljubljana, 16. januarja (STA) - Sredi junija 2006 je ministrstvo za obrambo razglasilo, da sta finska Patria in njen slovenski zastopnik Rotis zmagovalca razpisa za nabavo oklepnikov 8 x 8. Posel z oklepniki je bil največji "legalni" slovenski orožarski posel od osamosvojitve, vreden 278 milijonov evrov, v Dnevniku piše Gregor Cerar.

Slovenski proračun za leto 2006 je predvideval za nekaj več kot 7,7 milijarde evrov odhodkov, kar pomeni, da je zgolj nabava oklepnikov 8 x 8 znašala okoli 3,6 odstotka tega zneska. Toda tedanji predsednik vlade Janez Janša še vedno skuša ustvariti vtis, da sam ni imel nič pri nabavi omenjenih oklepnikov.

Zaradi domnevne korupcije pri nabavi oklepnikov Patria na zatožni klopi ljubljanskega sodišča od lanskega septembra sedi peterica - oziroma natančneje četverica (Walter Wolf se namreč še vedno zdravi v Kanadi), v kateri je tudi nekdanji predsednik vlade. Vsi obtoženi so seveda zanikali, da bi bili kakor koli povezani z domnevnimi nepravilnostmi pri poslu oziroma so skušali svojo vlogo pri poslu povsem minimalizirati.

Slovensko sojenje v zadevi Patria naj bi že ta teden dobilo vzporednico v Avstriji, saj je za torek sklican prvi narok v avstrijskem delu afere Patria na dunajskem deželnem sodišču, kjer tamkajšnje tožilstvo peterici očita, da so tako z industrijskim vohunjenjem kot s podkupninami prišli do posla v Sloveniji. Nekatere priče naj bi nastopile na obeh procesih in prav zanimivo bo opazovati, kje bodo bolj zgovorne, sklene komentator.