c S

Tuji študenti in člani Mi smo univerza na protest zoper novo socialno zakonodajo

17.01.2012 07:21 Ljubljana, 17. januarja (STA) - Študentsko gibanje Mi smo univerza bo danes ob 15. uri pripravila protestni shod, s katerim želijo opozoriti na tuje študente, ki jim je država v okviru nove socialne zakonodaje ukinila državno štipendijo. Zahtevali bodo, da Slovenija ostane država, v kateri znanje nima državljanstva.

Ukinitev državnih štipendij za tuje študente je zapisana v zakonu o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki je v veljavo stopil 1. januarja 2012. Slednji v 23. členu določa, da so do državne štipendije upravičeni le državljani Slovenije, so v sporočilu za javnost zapisali v Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani.

Člani gibanja Mi smo univerza se bodo tako ob 15. uri zbrali na Filozofski fakulteti v Ljubljani in se nato odpravili proti ministrstvu za delo družino in socialne zadeve. Tuji študenti pa se bodo izpred Univerze v Ljubljani na shod odpravili ob 16. uri.

Na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije pa so v sporočil za javnost zapisali, da tuji študentje pozivajo javnost, naj se udeleži protesta. Zapisali so tudi, da bodo študentje odločno zahtevali, da Slovenija ostane država, v kateri znanje nima državljanstva. Pristojne ustanove bodo tako javno pozvali, naj jim nemudoma vrnejo pravico do prejemanja državne štipendije.