c S

Slovenija mesec in pol po volitvah še brez obrisov nove vladne koalicije

17.01.2012 07:21 Ljubljana, 17. januarja (STA) - Tudi po drugem krogu pogajanj predsednika republike Danila Türka s prvaki parlamentarnih strank obrisi bodoče vladne koalicije niso nič bolj jasni, saj so stranke v večini ponovile že znana stališča. Danes sicer niso napovedane aktivnosti strank glede koalicijskih pogajanj, bodo pa tekom dne zasedale poslanske skupine.

Večina poslanskih skupin se bo sicer med drugim posvetila paketu zakonov s področja gospodarstva, ki so po besedah predsednika vlade, ki opravlja tekoče posle, Boruta Pahorja nujni za zaščito državnih interesov. To bo tudi ena od tem današnjega političnega vrha.

Nezavidljiv gospodarski položaj v Sloveniji namreč še zaostruje vedno globlja politična kriza. Po skoraj mesecu in pol od volitev in po neuspeli kandidaturi predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića za mandatarja niso jasni niti obrisi bodoče koalicije, položaj pa se še zapleta.

Janković je na tajnem glasovanju prejel celo dva glasova manj, kot jih je imel obljubljenih, zato se odpira vprašanje, ali ga bo predsednik republike vnovič predlagal za mandatarskega kandidata. Ob tem se nadaljujejo namigi o tem, da naj bi Janković pridobil še dva poslanska glasova. Prvak DeSUS Karl Erjavec je pojasnil, da bi Jankovića vnovič podprli le v primeru, da jasno pove imena 46 poslancev, ki ga podpirajo, na tako zagotovilo Jankovića pa bo DeSUS čakal do konca tedna, neuradno do četrtka.

Medtem so desnosredinske stranke SDS, Lista Virant, SLS in NSi že bolj ali manj uskladile osnutek koalicijske pogodbe ter k sodelovanju povabile tudi SD in DeSUS. Odgovor teh še čakajo, prvak SDS Janez Janša pa je povedal, da bo koalicijo sestavljal le s trdno večino, torej za to potrebuje vsaj še DeSUS.

Türk je sicer v ponedeljek napovedal tudi morebitna dodatna posvetovanja s strankami.