c S

Ban Ki Moon poziva Varnostni svet, naj se odzove glede Sirije

16.01.2012 16:17 Abu Dabi, 16. januarja (STA) - Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je danes Varnostni svet ZN pozval, naj ravna z "resnostjo" glede Sirije, kjer so razmere po njegovih besedah postale "nesprejemljive". "Razmere so dosegle nesprejemljivo točko," je ob robu energetskega vrha v Abu Dabiju opozoril Ban.

"Iskreno upam, da bo Varnostni svet ZN to obravnaval z občutkom resnosti in težo ter na ustrezen način," je poudaril Ban, ki je sirskega predsednika Bašarja al Asada znova pozval, naj ustavi ubijanje in prisluhne svojemu narodu.

"Voditelji bi morali biti vedno povezani z narodom. Ko voditelj pretrga stik z realnostjo in narodom, potem je takšna situacija neizogibna," je Ban menil o razmerah v Siriji, od koder tudi danes poročajo o nasilju, v katerem je bilo ubitih 14 ljudi.

Ban je izrazil upanje, da bodo ZN ravnali ustrezno, pri čemer je priznal razlike v mnenjih, kako se lotiti razmer v Siriji, kjer je bilo po podatkih svetovne organizacije v desetih mesecih nasilja ubitih več kot 5000 ljudi.

Ban je pokomentiral tudi posredovanje Arabske lige, ki je v Siriji napotila opazovalce, čeprav so na misijo letele kritike, da ji ni uspelo ustaviti nasilja. Ob tem je izrazil upanje, da bodo opazovalci lahko nadaljevali delo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.