c S

Mencinger za ignoranco ocen bonitetnih hiš

16.01.2012 14:09 Ljubljana, 16. januarja (STA) - Po nemiru, ki so ga ameriške bonitetne agencije s svojimi novimi bonitetnimi ocenami vnesle v evropski finančni in gospodarski prostor, ekonomist Jože Mencinger ocenjuje, da te ustanove sploh niso potrebne. "Morali bi jih ignorirati," je dejal po današnjem pozivu Nemčije k oblikovanju evropske bonitetne agencije.

Ali je zaradi petkove poteze ameriške bonitetne agencije Standard & Poor's, ki je znižala bonitetno oceno devetim evropskim državam, treba ustanoviti evropsko agencijo, ne vem, je za STA danes povedal Mencinger. "To se da urediti tudi na primer znotraj Evropske centralne banke," je ocenil.

Po njegovem mnenju bi morali tovrstne inštitucije ignorirati. "Tisti, ki naloži svoj denar, se najbrž sam pozanima, kakšno je stanje in ne vem, zakaj bi se moral ozirati na njihove ocene," je ponazoril. Je pa res, da jih je težko ignorirati, saj moraš biti sam dovolj avtonomen in prepričan vase, je dodal.

"Moje mnenje o agencijah sicer ni dobro. To so precej škodljive inštitucije, njihova zgodovina ni najboljša. Če drugega ne, so te agencije ameriške toksične papirje ocenjevale z AAA, podobno delale na primerih nekaterih podjetij, ki so nato bankrotirala, obenem pa še same sodelovale v nekaterih projektih, v katerih so bile istočasno ocenjevalci in svetovalci," je spomnil Mencinger.

Standard & Poor's je v petek bonitetno oceno znižal Sloveniji, Franciji, Slovaški, Avstriji, Malti, Španiji, Cipru, Italiji in Portugalski. Ocenil je namreč, da voditelji omenjenih držav niso storili dovolj za rešitev dolžniške krize. Najvišjo bonitetno oceno (AAA) je uspelo obdržati le Nemčiji, Finski, Nizozemski in Luksemburgu.

Kot je še menil Menciger, "smo v bistvu na istem, če so skoraj vsem evropskim državam naenkrat znižali ocene". Glede tega se ne bi razburjal, je dodal.

Bonitetna agencija Moody's je sicer danes potrdila najvišjo bonitetno oceno Francije pri AAA. Najvišjo oceno Francije je ohranila tudi agencija Fitch, tretja izmed vodilnih bonitetnih agencij.

Nemčija pa je ob teh dogodkih pozvala k oblikovanju neodvisne evropske bonitetne agencije. "Evropa mora pokazati, da se je sposobna zoperstaviti bonitetnim agencijam. Trgi komaj zadihajo, ko jih njihove ocene spet potisnejo v negotovost," je dejal nemški zunanji minister Guido Westerwelle.