c S

Nemčija poziva k oblikovanju evropske bonitetne agencije

16.01.2012 12:59 Atene, 16. januarja (STA) - Nemčija je po zadnjem znižanju bonitetne ocene evropskim državam pozvala k oblikovanju neodvisne evropske bonitetne agencije. "Evropa mora pokazati, da se je sposobna zoperstaviti bonitetnim agencijam. Trgi komaj zadihajo, ko jih njihove ocene spet potisnejo v negotovost," pravi nemški zunanji minister Guido Westerwelle.

Kot je v nedeljo zvečer v Atenah, kjer se je pogovarjal z grškim zunanjim ministrom Stavrosom Dimasom, dejal Westerwelle, je dogovorom in paktom med članicami EU treba dati realno možnost. "Nesmiselno je špekulirati. Ustanovitev evropske bonitetne agencije je edina možnost za povrnitev zaupanja na trgih," je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal Westerwelle.

Ameriška bonitetna agencija Standard & Poor's (S&P) je v petek bonitetno oceno znižala devetim evropskim državam - Sloveniji, Franciji, Slovaški, Avstriji, Malti, Španiji, Cipru, Italiji in Portugalski. Ocenila namreč je, da voditelji omenjenih držav niso storili dovolj za rešitev dolžniške krize. Najvišjo bonitetno oceno (AAA) je uspelo obdržati le Nemčiji, Finski, Nizozemski in Luksemburgu.

Agencije S&P, Moody's in Fitch so tri vodilne bonitetne agencije, ki so v zasebni lasti in imajo sedež v ZDA. Bonitetne ocene S&P in Moody's so za velike izdajatelje dolžniških vrednostnih papirjev obvezne.

Po Evropi najbolj odmeva znižanje bonitetne ocene Franciji. Francoski predsednik Nicolas Sarkozy se bo danes na to temo v Madridu sestal s španskim premierom Marianom Raroyem, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Sicer je danes presenetila agencija Moody's, ki se v nasprotju z S&P Franciji ni odločila znižati bonitetne agencije, temveč je potrdila najvišjo oceno AAA.

Evropski kapitalski trgi so se danes na znižanje bonitetne ocene devetim evropskim državam s strani S&P sicer odzvali razmeroma mirno. Večji glavobol trgom v tem trenutku namreč povzroča Grčija oziroma njena sposobnost dogovora z zasebnimi upniki.

Grčija se z zasebnimi upniki pogaja o odpisu ali prestrukturiranju dolga v vrednosti okoli 100 milijard evrov. Dogovor mora biti sklenjen, preden lahko država računa na več svežega denarja s strani mednarodnih posojilodajalcev, EU in Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Ključen za Grčijo bo 20. marec, ko bo državi zapadlo v plačilo za 14,5 milijarde evrov dolgov.

Pogajanja naj bi se nadaljevala ta teden. V torek naj bi se v državo znova odpravila t.i. trojka - predstavniki IMF, Evropske centralne banke (ECB) in EU. Strokovnjaki vseh treh institucij bodo pregledali napredek države pri izpolnjevanju zastavljenega programa sprememb, h katerim se je Grčija zavezala v zameno za 110 milijard evrov vredno posojilo.

Tokrat sicer pod vprašanjem ne bo izplačilo nove tranše omenjenega posojila, pač pa se bo pogovor osredotočil na drugi rešilni paket za Grčijo, ki je vreden 130 milijard evrov. Mednarodni posojilodajalci sicer niso pripravljeni odobriti novega paketa pomoči, dokler Grčija ne doseže dogovora z zasebnimi upniki.