c S

Na posvetovanjih pri Türku najprej Janković

16.01.2012 11:26 Ljubljana, 16. januarja (STA) - Predsednik republike Danilo Türk je začel nov krog posvetovanj s parlamentarnimi strankami glede možnega kandidata za mandatarja. Po besedah predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića so na sestanku analizirali, kaj se je zgodilo v sredo na glasovanju. Posvetovanja se nadaljujejo, pri Türku pa je pravkar predsednik SDS Janez Janša.

Kot je dejal Janković po srečanju s predsednikom republike, so s Türkom analizirali, kaj se je zgodilo prejšnjo sredo na glasovanju, ko Janković ni dobila zadostne podpre poslancev za mandatarja.

Janković se sicer po neuspešni kandidaturi za mandatarja še ni izjasnil, ali bi utegnil kandidaturo sprejeti še enkrat, Türk pa je v sredo dejal, da je Janković zanj še vedno resen kandidat. Danes je na posvet k predsedniku republike prišel z vodjem poslanske skupine Janijem Möderndorferjem.

Janković pojasnjuje, da je v soboto kongres stranke, po katerem bodo predstavili korake za naprej.

Janković je danes vnovič izrazil nestrinjanje s potezo poslancev, ki v sredo niso glasovali. Poudaril je, da od svojih poslancev ne bo nikoli zahteval, da na tajnem glasovanju ne dvignejo glasovnic oz. da bi si glasovnice med seboj kazali.

Posvetovanja se tako nadaljujejo, pri predsedniku republike pa so pravkar Janša in vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko, ki pred posvetom nista dajala izjav. Na ljubljanskem okrajnem sodišču se sicer danes nadaljuje sojenje v zadevi Patria, a se je Janša sodišču opravičil, da ima delovne obveznosti "pri iskanju rešitev za politično krizo v državi".

Desnosredinske stranke SDS, Lista Virant, SLS in NSi, ki so medtem že uskladile koalicijsko pogodbo, pričakujejo odgovor SD in DeSUS na njihovo povabilo na koalicijska pogajanja. Danes se bo sestal tudi svet Liste Virant.

Prvak DeSUS Karl Erjavec je medtem napovedal, da bo Jankovića ob drugem glasovanju podprl le v primeru, če mu bo jasno povedal, kateri poslanci mu bodo zagotovili večinsko podporo. Po neuradnih informacijah naj bi Erjavec Jankoviću za predstavitev imen teh poslancev dal čas do četrtka. Če tega Janković ne bo storil, pa naj bi se DeSUS o koaliciji pogajal z desnosredinskimi strankami.

Predsednik bo posvetovanja danes opravil z vsemi poslanskimi skupinami, in sicer po vrstnem redu glede na število poslancev v DZ.