c S

Pogovori o koalicijskem povezovanju se nadaljujejo

16.01.2012 07:47 Ljubljana, 16. januarja (STA) - Po neizvolitvi Zorana Jankovića za mandatarja se nadaljujejo pogovori o oblikovanju nove vladne koalicije. Predsednik republike Danilo Türk bo opravil nov krog posvetovanj s parlamentarnimi strankami, desnosredinske stranke pa pričakujejo odgovor SD in DeSUS na njihovo povabilo na koalicijska pogajanja. Danes se bo sestal tudi svet Liste Virant.

Predsednik države je predsednike parlamentarnih strank in vodje poslanskih skupin danes znova povabil na posvet o možnem kandidatu za mandatarja za sestavo nove vlade. Janković se sicer po neuspešni kandidaturi za mandatarja še ni izjasnil, ali bi utegnil kandidaturo sprejeti še enkrat, Türk pa je dejal, da je Janković zanj še vedno resen kandidat.

Po drugi strani pa so predsedniki SDS, Liste Virant, SLS in NSi, Janez Janša, Gregor Virant, Radovan Žerjav ter Ljudmila Novak, že parafirali koalicijsko pogodbo. Za mandatarja bi predlagali Janšo, ki pa je zatrdil, da kandidature za mandatarja ne bodo vložili, dokler koalicijske pogodbe ne bo podpisala trdna večina.

Desnosredinske stranke so zato povabilo na pogajanja oziroma osnutek koalicijske pogodbe poslale še SD in DeSUS, a stranki se o sodelovanju še nista izjasnili. V desnosredinskih strankah odgovor pričakujejo v zelo kratkem času. Še vedno sicer ni jasno, kako bodo ravnali v DeSUS. Predsednik stranke Karl Erjavec je sicer napovedal, da bo od Jankovića, če bo ta ponovno kandidiral za mandatarja, zahteval, naj javno razkrije vse, ki naj bi ga podprli.

Danes se bo sestal tudi svet Državljanske liste Gregorja Viranta in pregledal osnutek koalicijske pogodbe desnosredinskih strank, a dokončne odločitve o vstopu v koalicijo naj danes še ne bi sprejel.

Virant se je sicer minuli teden kot predsednik DZ že sestal s predsednikom Türkom, s katerim sta se dogovorila, da bodo pred vložitvijo novih kandidatur za mandatarja počakali, da se izteče 14-dnevni rok od prvega glasovanja. Seja, na kateri bi v drugem krogu odločali o mandatarskem kandidatu, naj bi bila tako 30. januarja.