c S

MZZ: Slovenija želi ostati dejavna članica mednarodne skupnosti

16.01.2012 07:45 Ljubljana, 15. januarja (STA) - Zunanje ministrstvo je ob 20. obletnici mednarodnega priznanja Slovenije poudarilo, da si Slovenija, ki ima danes vzpostavljene diplomatske odnose z več kot 180 državami, želi ostati dejavna članica mednarodne skupnosti ter glasna zagovornica svojih zgodovinskih, geografskih, gospodarskih, političnih in nacionalnih interesov.

Kot so ob tem spomnili na MZZ, se danes spominjamo prvih mednarodnih priznanj Slovenije, ko je 15. januarja 1992 Evropska skupnost, predhodnica današnje Evropske unije, priznala Republiko Slovenijo. Odprla so se vrata za priznanja, ki so začela deževati z vseh koncev sveta, Slovenija pa je bila dokončno sprejeta v mednarodno skupnost 22. maja 1992, ko je postala 176. članica Združenih narodov.

Slovenijo so pred tem že priznale nekatere druge države; sosednja Hrvaška je Slovenijo priznala 26. junija 1991, za njo še posamezne na novo osamosvojene baltske države (Litva, Latvija in Estonija) ter Gruzija, Ukrajina in Belorusija.

Takratni minister za zunanje zadeve je 19. decembra 1991 s pismom, naslovljenim na predsednika Sveta ministrov Evropske skupnosti, zaprosil, da države članice Slovenijo priznajo. Sledila je zgodovinska napoved Zvezne republike Nemčije, Švedske in Islandije, ki so istega dne, kot prve zahodnoevropske države, napovedale priznanje samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, so spomnili na MZZ.

Poudarili so še, da zunanje ministrstvo dve desetletji uspešno sodeluje pri utrjevanju mednarodne prepoznavnosti Slovenije. To potrjujejo končani projekti vstopa Slovenije v EU in Nato, predsedovanje Varnostnemu svetu ZN, Svetu EU in Svetu Evrope, vstopa v evrsko in schengensko območje, članstvo v OECD ter aktivno delovanje v številnih drugih mednarodnih povezavah.

Nove razmere v mednarodni skupnosti in svetovni izzivi narekujejo oblikovanje širših strateških in globalnih partnerstev. Slovenska zunanja politika si prizadeva za postopen prehod od ozke regionalne h globalni zunanji politiki. Strateški cilji, ki jim sledi, so krepitev dvostranskih in dobrososedskih odnosov ter strateških partnerstev; zagotavljanje trajnostnega razvoja in zaščita ter promocija slovenskih gospodarskih interesov. Zavzema si tudi za učinkovito zagotavljanje interesov EU in delovanje prek EU v mednarodni skupnosti; za mednarodno pravičnost, mir in varnost ter za učinkovit multilateralizem in krepitev mednarodnopravnega reda, so še sporočili z MZZ.