c S

FoE: Banke, skladi in zavarovalnice s špekulacijami povečujejo revščino in lakoto

16.01.2012 07:36 Bruselj, 14. januarja (STA) - Evropske banke, pokojninski skladi in zavarovalniške družbe s svojimi špekulacijami na področju cen hrane povečujejo svetovno lakoto in revščino, ugotavlja novo poročilo nevladne okoljske organizacije Friends of the Earth (FoE).

V poročilu so analizirali aktivnosti 29 evropskih bank, pokojninskih skladov in zavarovalniških družb, med drugim tudi Deutsche Bank, Barclays, RBS, Allianz, BNP Paribas, AXA, HSBC, Generali, Allianz, Unicredit in Credit Agricole.

Poročilo razkriva pomemben vpliv omenjenih finančnih institucij v špekulacijah o cenah hrane ter posredne in neposredne investicije v sporne nakupe kmetijskih zemljišč. Okoljske in organizacije za razvoj pozivajo k strogi regulaciji, ki bi obrzdala omenjene pogubne dejavnosti.

Po besedah Daniela Pentzlina iz FoE špekulacije pri cenah hrane in financiranje spornih nakupov zemljišč vodijo v nevarno nestabilnost na področju svetovnih cen hrane, kar bo milijone ljudi potisnilo v revščino in lakoto.

Kot je dejal, dejavnosti omenjenih evropskih institucij pomenijo preigravanje s človeškimi življenji, s ciljem ustvarjanja velikih dobičkov. "Potrebujemo strogo regulacijo na tem področju, da bi lahko zaščitili najrevnejše," je poudaril Pentzlin.

Evropska komisija je predlagala nova pravila za izboljšanje transparentnosti na tem področju, ki so korak v pravo smer, a po mnenju FoE bo treba sprejeti resnejše zaveze.

"Leto 2012 Evropi ponuja veliko priložnosti, da zaustavi okoljsko in socialno škodo, ki jo povzročajo finančni trgi. Politiki se morajo vključiti v to problematiko in zaustaviti prekomerne in škodljive špekulacije," je še opozoril Pentzlin.

FoE poziva finančne institucije, naj raziščejo svoj vpliv na področju svetovnih cen hrane in naložb v zemljišča ter ga zmanjšajo.

Špekulacije na področju cen hrane povzročajo nestabilnost cen. Ti nepričakovani hitri in nepredvidljivi premiki cen najmočneje prizadenejo najbolj ranljive narode. Ogrožajo njihovo pravico do hrane, kmetovalcem pa vse več težav pri prihodku, posledica tega pa je nestabilnost zalog hrane, revščina in lakota.

Velika evropska podjetja po podatkih FoE z neposredno ali posredno pomočjo velikih evropskih finančnih institucij kupujejo zemljišča, predvsem v Afriki, s čimer zaradi drugačne uporabe zemlje povzročajo opustošenje okolja in ogrožajo prehransko suverenost lokalnega prebivalstva.