c S

Levosredinske stranke na posvetu o političnih razmerah, SD bo preučila "desno" koalicijsko pogodbo

16.01.2012 07:31 Ljubljana, 13. januarja (STA) - Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković se je srečal s predsednikoma SD in DeSUS, Borutom Pahorjem in Karlom Erjavcem, s katerima je analiziral politične razmere. V SD so prejeli predlog koalicijske pogodbe štirih desnosredinskih strank, a ga še niso komentirali. V Listi Virant pa so znova zavrnili namigovanja o prestopih.

Janković je po posvetu v izjavi za medije povedal, da bo njegova stranka, tudi če bo v opoziciji, kot zdaj kaže, soglašala z nujnimi reformami. Drugi udeleženci sestanka pa izjav niso dajali.

Povedal je tudi, da so na sestanku analizirali politične razmere in se pogovarjali o zakonih, ki jih je v četrtek sprejela vlada. V zvezi s temi je Janković povedal, da je vodja poslanske skupine Jani Möderndrofer že pisal vodjem ostalih poslanskih skupin in jim predlagal, da se oblikuje skupen odbor, ki bo te zakone obravnaval.

O omenjenih zakonih sta na delovnem pogovoru govorila tudi predsednik republike Danilo Türk in predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Borut Pahor. Poudarila sta, da je zelo pomembno, da se aktivnosti, vključno s predstavitvijo nujno potrebnih zakonskih besedil v državnem zboru, nadaljujejo, so sporočili z urada predsednika republike.

Janković je danes tudi ponovil, da dejstvo, da ni bil izvoljen za mandatarja, zanj ni poraz, saj so po njegovih besedah izpolnili obljubo volivkam in volivcem. Kot je dejal, spoštuje vse tiste, ki so oddali svoj glas, tudi poslanci pa so bili v razpravi "z eno izjemo zelo korektni". Kot je dejal, pa je "prepričan, da bi bil rezultat drugačen", če bi glasovali vsi poslanke in poslanci.

Glede možnosti, da bi se vnovič potegoval za ta položaj, je pojasnil, da zdaj čakajo na pogovore s predsednikom republike Danilom Türkom, ki so napovedani za ponedeljek, svojo odločitev pa bodo sporočili pravočasno. Ta trenutek o tem ne razmišlja, pač pa je zanj "prva stranka", ki se bo po njegovih besedah sestala v kratkem.

Janković je spregovoril tudi o torkovem sestanku s predsednikom SDS Janezom Janšo in potrdil, da sta govorila o morebitnih spremembah volilnega sistema. Na vprašanje, ali bi bil dvig parlamentarnega praga na sedem odstotkov bolj realna možnost kot večinski volilni sistem, pa je odgovoril pritrdilno.

V SD so potrdili, da so prejeli predlog koalicijske pogodbe desnosredinskih strank za sestavo vlade, vendar je po besedah vodje poslanske skupine SD Janka Vebra še ne komentirajo, saj nameravajo dati prednost pogovoru s predsednikom države Danilom Türkom. Zato po Vebrovih besedah ne gre govoriti niti o vprašanju, ali bi se SD udeležil pogajanj z desnosredinskimi strankami.

Veber sicer ni seznanjen s tem, da bi SD ob osnutku koalicijske pogodbe morebiti prejel tudi povabila na pogajanja z desnosredinskimi strankami, je povedal za STA. Vprašanja, ali torej SD do ponedeljka ne bo skupaj preučevala osnutka pogodbe desnosredinskih strank, ne more komentirati, pravi Veber, saj ni v njegovi pristojnosti. "V vsakem primeru pa bomo pogodbo tisti, ki z njo razpolagamo, prebrali," je poudaril.

Tudi na vprašanje, ali bi SD utegnil podpreti predsednika SDS Janeza Janšo za mandatarja, Veber ne odgovarja konkretno. Ponavlja pa, da poskušajo sedaj ublažiti posledice, ki so nastale pri oblikovanju vlade oz. nepotrditvi kandidata za mandatarja Zorana Jankovića. Spomnil je na zakone, ki jih je vlada vložila v parlamentarno proceduro. Poudarja, da so se glede podpore Janši v prvem krogu glasovanja o mandatarju opredelili zelo jasno in bodo zagotovo to jasno sporočili tudi v drugem krogu.

Ob nekaterih ugibanjih, da naj ni se Pozitivna Slovenija priključila SD, pa Veber poudarja, da sta to dve različni stranki in tako delovanje strank tudi razumejo. Za vse ostale aktivnosti in razmišljanju drugih strank pa, kot zagotavlja, ne ve.

Pravnika Rajko Pirant in Miro Cerar sta za STA ocenila, da pravnih ovir za to, da predsednik republike po pogovorih s poslanskimi skupinami za mandatarja predlaga osebo, ki je v sodnem postopku, ki še ni pravnomočno končan, ni. Bi pa po njihovih besedah predsedniku vlade ali ministru prenehal mandat, če bi bil med opravljanjem funkcije obsojen na zaporno kazen.

So se pa znova pojavila namigovanja, da naj bi nekaj poslancev Liste Virant razmišljalo o prestopu v druge stranke. Šlo naj bi za vodjo poslanske skupine Riharda Branislja, njegovo namestnico Katarino Hočevar, Polonco Komar, Bojana Starmana in Ivana Vogrina, k prestopom pa naj bi jih nagovarjal vidni član stranke Jani Soršak. A slednji je to odločno zanikal: "Gre za poceni provokacijo. Prestopov iz Liste Virant ne boste videli," je dejal. Podobno so za STA zatrdili vsi omenjeni poslanci.

"Govorice o prestopih iz naše poslanske skupine delujejo že otročje. To ne drži in žal nam je, da moramo to nenehno ponavljati," je za STA dejal vodja poslanske skupine Braniselj.

Njegova namestnica Katarina Hočevar je zaradi takšnih namigovanj žalostna in ogorčena. "O mojem prestopu nikakor ne more biti govora, niti se z nobenim o njem nisem pogovarjala. Sem nova v politiki in ostalih političnih obrazov sploh še ne poznam," je dejala in slikovito dodala, da je verjetnost njenega prestopa takšna, kot je verjetnost, da "začne Svetlana Makarovič obiskovati nedeljske maše".