c S

Žbogar potrjen za posebnega predstavnika EU na Kosovu

16.01.2012 07:30 Bruselj, 13. januarja (STA) - Zunanji minister Samuel Žbogar je bil danes v Bruslju potrjen za posebnega predstavnika EU na Kosovu. Žbogar je že bil imenovan za vodjo urada EU na Kosovu, danes pa ga je Politični in varnostni odbor Sveta EU potrdil še za posebnega predstavnika EU. Dokončno formalno odločitev o slednjem bo Svet EU sprejel do konca meseca, pravijo viri pri EU.

Žbogar bo na Kosovu nosil dva klobuka: bo vodja urada EU in posebni predstavnik EU. Za vodjo urada s štiriletnim mandatom ga je visoka zunanjepolitična predstavnica unije Catherine Ashton že imenovala; to imenovanje je sicer le v njeni pristojnosti.

Za posebnega predstavnika EU na Kosovu pa mora Žbogarja potrditi Svet EU na predlog Ashtonove. Pomemben korak v postopku imenovanja za posebnega predstavnika je potrditev Političnega in varnostnega odbora (PSC), ki deluje v okviru Sveta EU.

PSC je danes v Bruslju potrdil predlog Ashtonove za imenovanje Žbogarja za posebnega predstavnika EU na Kosovu za obdobje od 1. februarja 2012 do konca junija 2013 z možnostjo podaljšanja tega mandata, so povedali viri pri EU.

Celoten postopek bo končan, ko ga bo kot posebnega predstavnika EU na Kosovu potrdil še Svet EU, kar pa je le še formalnost. "Formalno odločitev mora sprejeti Svet EU, ki bo to storil najpozneje do konca meseca," pravijo viri pri EU.

Položaj na Kosovu je za EU eden ključnih na Zahodnem Balkanu, poleg položaja v Bosni in Hercegovini. Urad EU na Kosovu z okoli 85 ljudmi je eden večjih, ki jih ima unija, in tudi njegov proračun je razmeroma velik.

Sedaj ima EU na Kosovu začasnega posebnega predstavnika, Italijana Fernanda Gentilinija, ki se mu mandat izteče konec januarja. Gentilini je nasledil Nizozemca Pietra Feitha, ki je bil prav tako dvoklobučnik, a je opravljal vlogi posebnega predstavnika EU in vodje mednarodnega urada.

Feith je sicer ostal na Kosovu, predvidoma do začetka tega leta, kot vodja mednarodnega civilnega urada, a pričakuje se, da bo ta položaj odpravljen. EU pa, kot omenjeno, svojo prisotnost krepi z dvoklobučniškim položajem vodje urada in posebnega predstavnika.