c S

Napoved blokade mejnih prehodov na Kosovu skrbi zahodne države

13.01.2012 14:55 Priština, 13. januarja (STA) - Na napoved kosovskega proalbanskega nacionalističnega gibanja Samoopredelitev, da bo v soboto postavilo blokade na dveh mejnih prehodih s Srbijo, so se danes z zaskrbljenostjo odzvala veleposlaništva ZDA, Francije, Nemčije, Italije in Velike Britanije na Kosovu, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Veleposlaništva so v skupnem sporočilu ponovila podporo svojih držav dialogu Beograda in Prištine, ki ga je omogočila Evropska unija.

Spomnili so, da je strateški cilj dialoga omogočitev postopne normalizacije položaja Kosova v regiji. Normalizacija kot tudi vzpostavitev dobrososedskih odnosov koristi Kosovu in njegovim državljanom in je edina pot v evroatlantske povezave, so poudarili. Državljane Kosova so pozvali, naj ne dovolijo, da bi kaka politična stranka sabotirala evropsko pot Kosova.

Poudarili so še, da bo napovedana akcija omejila svobodo gibanja. Samoopredelitev so pozvali, naj se vzdrži kakršnihkoli provokacij in nasilja nad kosovsko policijo, saj bi s tem povečali politične napetosti in bi lahko negativno vplivali na podobo Kosova v tujini.

Izrazili so tudi prepričanje, da bo kosovska policija ob podpori Eulexa in Kforja v primeru provokacij pokazala zadržanost in profesionalnost, izpostavili pa, da bo gibanje odgovorno za posledice svojih dejanj.

Opozicijsko gibanje Samoopredelitev je pozvalo prebivalce, naj se jim v soboto okoli 13. ure pridružijo pri blokadi prehodov Merdare in Bela Zemlja, s katero želijo doseči, da vlada v Prištini uresniči sklepe parlamenta iz decembra lani o uvedbi političnih, gospodarskih in trgovinskih ukrepov proti Srbiji na podlagi recipročnosti.

Na dostopih do prehodov naj bi zaprli le en vozni pas, želijo pa preprečiti uvoz srbskega blaga, medtem ko naj gibanja ljudi ne bi ovirali. Napovedali so tudi, da akcija ne bo trajala samo en dan, temveč "podnevi in ponoči, dokler ne bo vlada začela uresničevati sklepa o recipročnosti", poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Nasprotovanje blokadi so že izrazili kosovska vlada, vladne in opozicijske stranke, predstavniki podjetnikov na Kosovu, vodja mednarodnega civilnega urada na Kosovu Pietr Feith ter predsednica Kosova Atifete Jahjaga.

Oblasti v Prištini so ob tem poudarile, da ne bodo dovolile blokade, ker je nezakonita in v nasprotju z ustavo, ter da bodo pri tem uporabile vsa zakonita sredstva.

Kosovski premier Hashim Thaci je v četrtek akcijo Samoopredelitve označil za napoved nasilja, ki ga Kosovo ne potrebuje. Poudaril je tudi, da mora gibanje razumeti, da se oblasti ne pridobi z nasiljem.

Vodja gibanja Albin Kurti je v četrtek z obiskom v sosednji Albaniji iskal podporo za svojo akcijo z besedami, da zadeva vse Albance, ne samo kosovskih, in da želijo končati neenakost med Srbijo in Kosovom. Pozval je tudi h gospodarski združitvi Kosova in Albanije. Uradna Tirana je napoved blokade obsodila.