c S

Na ESS enotno za uskladitev minimalne plače le z inflacijo

13.01.2012 14:55 Ljubljana, 13. januarja (STA) - Socialni partnerji so se na današnji seji ESS strinjali, da je uskladitev minimalne plače z inflacijo sprejemljiva in da trenutno ni prostora za višji dvig. Minimalna plača se bo z izplačili za januar tako predvidoma zvišala za dva odstotka na 763,06 evra bruto. Minister za delo mora sicer znesek še objaviti v uradnem listu.

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je mnenja, da se minimalno plačo uskladi le s stopnjo inflacije, so STA povedali na ministrstvu.

Tako delodajalci kot sindikati so se na današnji seji Ekonomsko socialnega sveta (ESS) strinjali, da je dvig minimalne plače za medletno inflacijo v decembru sprejemljiv in da v teh razmerah ni prostora za kakšen višji dvig, je na novinarski konferenci po seji ESS danes v Ljubljani dejal generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole.

Po zakonu o minimalni plači višino minimalne plače po predhodnem posvetovanju s socialnimi partnerji določi minister in znesek objavi v uradnem listu. Minister pri tem upošteva rast cen življenjskih potrebščin, gibanje plač, gospodarske razmere oz. gospodarsko rast in gibanje zaposlenosti. Minimalna plača se uskladi vsaj z inflacijo.

Za uskladitev se uporabi uradni podatek državnega statističnega urada o medletni rasti cen življenjskih potrebščin decembra preteklega leta glede na december predpreteklega leta. Inflacija na letni ravni je decembra lani znašala dva odstotka.

Minimalna plača za polni delovni čas bo s 1. januarjem (pri izplačilih v februarju) tako predvidoma višja za dva odstotka in bo znašala 763,06 evra bruto.

Konec leta 2011 se je sicer izteklo prehodno obdobje, v katerem so lahko delodajalci ob dogovoru z zaposlenimi izplačevali nižjo minimalno plačo od zakonsko določene. Tako bodo morala biti izplačila za januar v celotni višini minimalne plače.