c S

SD prejela osnutek koalicijske pogodbe desnosredinskih strank, a je še ne komentira

13.01.2012 14:29 Ljubljana, 13. januarja (STA) - SD je prejela osnutek koalicijske pogodbe desnosredinskih strank, vendar je po besedah vodje poslanske skupine SD Janka Vebra še ne komentira, saj namerava dati prednost pogovoru s predsednikom države Danilom Türkom. Zato po Vebrovih besedah ne gre govoriti niti o vprašanju, ali bi se SD udeležil pogajanj z desnosredinskimi strankami.

Veber sicer ni seznanjen s tem, da bi SD ob osnutku koalicijske pogodbe morebiti prejel tudi povabila na pogajanja z desnosredinskimi strankami, je povedal za STA. Prejeli pa so povabilo na pogovor s predsednikom države, ki se ga bosta udeležila skupaj s predsednikom stranke Borutom Pahorjem.

SD svojega kandidata za mandatarja ne bo predlagal, predsednik države pa je tisti, ki v tem obdobju lahko predlaga kandidata za mandatarja. O tem se tudi najprej odloča, poudarja Veber in dodaja, da bo SD to proceduro tudi spoštovala. Prav zato se jim, pravi, nič ne mudi z analizo osnutka koalicijske pogodbe desnosredinskih strank, saj je "pač ena od ponudb, ki je prišla" in je nekaj, kar "mogoče sploh ni edino".

Vprašanja, ali torej SD do ponedeljka ne bo skupaj preučevala osnutka pogodbe desnosredinskih strank, ne more komentirati, pravi Veber, saj ni v njegovi pristojnosti. "V vsakem primeru pa bomo pogodbo tisti, ki z njo razpolagamo, prebrali," je poudaril.

Tudi na vprašanje, ali bi SD utegnil podpreti predsednika SDS Janeza Janšo za mandatarja, Veber ne odgovarja konkretno. Ponavlja pa, da poskušajo sedaj ublažiti posledice, ki so nastale pri oblikovanju vlade oz. nepotrditvi kandidata za mandatarja Zorana Jankovića. Spomnil je na zakone, ki jih je vlada vložila v parlamentarno proceduro. Poudarja, da so se glede podpore Janši v prvem krogu glasovanja o mandatarju opredelili zelo jasno in bodo zagotovo to jasno sporočili tudi v drugem krogu.

Ob nekaterih ugibanjih, da bi se naj Pozitivna Slovenija priključila SD, pa Veber poudarja, da sta to dve različni stranki in tako delovanje strank tudi razumejo. Za vse ostale aktivnosti in razmišljanju drugih strank pa, kot zagotavlja, ne ve.

Prvak DeSUS Karl Erjavec po današnjem sestanku s predsednikom Pozitivne Slovenije Zoranom Jankovićem in prvakom SD Pahorjem ni dajal izjav, čeprav je v četrtek napovedal, da bo od današnjega sestanka z Jankovićem odvisno prihodnje ravnanje DeSUS.