c S

Sojenje Sanaderju: Mol zahteval izločitev plinskega poslovanja iz Ine

13.01.2012 14:27 Zagreb, 13. januarja (STA) - Z navzkrižnim zaslišanjem novih prič se je danes na zagrebškem sodišču nadaljevalo sojenje bivšemu hrvaškemu premieru Ivu Sanaderju, ki je obtožen prejetja deset milijonov evrov podkupnine od madžarske energetske družbe Mol. Priči sta potrdili, da so madžarski partnerji od hrvaške vlade zahtevali izločitev plinskega poslovanja iz Ine.

Nekdanji vodja kabineta bivšega hrvaškega gospodarskega ministra in podpredsednika vlade Damirja Polančeca Zvonimir Novak je potrdil, da so predstavniki Mola med pogajanji o spremembi lastniške pogodbe med hrvaško vlado in Molom pogojevali podaljšanje nekaterih pravic hrvaške vlade z izločitvijo plinskega poslovanja, ki je energetski družbi Ina povzročalo zgolj izgubo.

Novak je pojasnil, da je šlo za pravico prednostnega nakupa in vnovičnega nakupa delnic Ine. Dodal je, da so pogajanja o ločitvi plinskega poslovanja potekala poleti 2008 in da s sestankov, na katerih je bil Polančec glavni hrvaški pogajalec, ni bilo zapisnikov. Po Novakovih besedah so projekcije pokazale, da bi imelo samostojno plinsko poslovanje samo v prvem letu poslovanja za dve milijardi kun (266 milijonov evrov) izgub.

Madžarsko stran je zastopal direktor Mola Zsolt Hernadi, ki naj bi Sanaderju izplačal deset milijonov evrov podkupnine kot nadomestilo za prepustitev upravljavskih pravic v Ini madžarskem partnerju, čeprav Mol ni imel več kot polovičnega deleža. Madžarske oblasti sicer hrvaškim preiskovalcem niso dovolile, da bi zaslišali Hernadija.

O pogovorih o izločitvi plinskega poslovanja iz Ine je pričal tudi predsednik upravnega sveta Hrvaške energetske regulacijske agencije (Hera) Tomo Galić. Primer domnevne podkupnine Mola so na zagrebškem sodišču združili v enotno obtožnico proti Sanaderju z obtožbami za vojno dobičkarstva v primeru domnevnega prejetja pol milijona evrov nezakonite provizije od avstrijske Hypo Alpe Adria banke sredi 90. let prejšnjega stoletja.

Sojenje Sanaderju v primeru Mola in Hypo banke se bo nadaljevalo 23. in 24. februarja z zaslišanjem novih prič, med katerimi bo tudi bivša direktorica agencije za konkurenco Olgica Spevec, ki je močno nasprotovala sporni spremembi privatizacijske pogodbe o Ini med hrvaško vlado in Molom.

Več kot enomesečen premor bo nastal, ker gre sodnika Ivan Turudić na operacijo kolena, poročajo hrvaški mediji. Jutarnji list danes ob tem danes poroča, da bo tudi Sanaderjev odvetnik Čedo Prodanović izkoristil premor na sojenju za kirurški poseg na nogi.

V začetku marca pa bodo pričali tudi Polančec, bivši direktor Hypo banke Wolfgang Kulterer in bivši hrvaški finančni minister Ivan Šuker. Ključna priča tožilstva v primeru Mola, hrvaški podjetnik Robert Ježić, pa bo verjetno pričal 8. in 9. marca.

Sanaderju do konca januarja grozi še ena nova obtožnica in sicer v primeru sporne prodaje poceni elektrike Hrvaškega elektrogospodarstva (Hep) šibeniški družbi TLM, s katero naj bi oškodovali Hep za najmanj 600 milijonov kun (80 milijonov evrov). Novi list navaja, da naj bi Sanader do konca tedna preiskovalcem urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) predstavil svojo obrambo.

Protikorupcijski urad je decembra lani vložil obtožnico proti bivšemu premieru tudi v primeru Fimi-media in domnevnih črnih skladov v HDZ. Poleg prvoobtoženega Sanaderja in HDZ kot pravne osebe so zaradi oškodovanja državnega proračuna za najmanj 13,5 milijona evrov obtožili še šest fizičnih in tri pravne osebe. Obtožni svet zagrebškega sodišča naj bi prihodnji teden razpravljal o obtožnici, če jo bodo sprejeli, pa se bo kmalu začelo sojenje tudi v tem primeru.