c S

Civilna iniciativa za družino čaka na podatke z MNZ

13.01.2012 13:22 Ljubljana, 13. januarja (STA) - Civilna iniciativa za družino in pravice otrok bo zahtevo za razpis referenduma o družinskem zakoniku v državni zbor vložila takoj, ko prejme potrebne podatke glede zbranih podpisov z ministrstva za notranje zadeve. Prošnjo so na ministrstvo vložili pred tednom dni, vendar odgovora še ni, pravijo v iniciativi.

"Čakamo na odgovor ministrstva za notranje zadeve s podatkom o tem, koliko elektronskih podpisov je bilo dejansko oddanih," je za STA dejal Aleš Primc iz Civilne iniciative za družino in pravice otrok. Za podatek so po njegovih besedah zaprosili že 6. januarja, vendar odgovora še niso dobili.

Kot je dejal, si želijo, da bi bili stroški z referendumom čim manjši. Zato se zavzemajo, da bi bil izveden hkrati z nadomestnimi županskimi volitvami 11. oziroma 25. marca. Nadomestne županske volitve bodo v desetih občinah 11. marca, v Mestni občini Ljubljana pa 25. marca.

V iniciativi se po Primčevih besedah zavzemajo za to, da bo kampanja pred referendumom "spoštljiva, argumentirana in strpna". "Prizadevali si bomo za čim bolj argumentirano in strpno debato, v kateri naj se predstavijo argumenti obeh strani, ljudje pa naj se odločijo," je dejal.

Tudi samo zbiranje podpisov pod zahtevo za razpis referenduma je po njegovi oceni potekalo korektno in na visoki ravni. "Pri zbiranju podpisov je sodelovalo več kot 500 sodelavk in sodelavcev, pred upravnimi enotami se je zvrstilo več kot 40.000 ljudi," je opozoril.

Zaenkrat sicer, kot pravi, nimajo zbranih še nobenih sredstev za referendumsko kampanjo. "Zaenkrat smo z denarjem zelo ubogi, vendar ga bomo zdaj začeli zbirati," je dejal.

V civilni iniciativi so sicer potrebnih 40.000 podpisov zbrali 6. januarja.

DZ mora referendum razpisati v sedmih dneh po vložitvi zahteve, do dneva glasovanja pa ne sme preteči manj kot 30 in ne več kot leto dni. Dan glasovanja v razdobju najmanj 30 in največ 45 dni od dneva razpisa sicer državni zbor na glasovanju določi z navadno večino, če pa bi do referenduma preteklo več kot 45 dni, bi morali poslanci o tem odločati z dvotretjinsko večino.

Če bo zakonik na referendumu zavrnjen, zakonodajalec leto dni ne bo smel sprejemati zakona z enako vsebino.