c S

Tudi med gospodarstveniki pozivi k čim prejšnjemu oblikovanju nove vlade

13.01.2012 13:21 Ljubljana, 13. januarja (STA) - Razmere v svetu se spreminjajo zelo hitro in tudi Slovenija se mora naučiti, kako plesati v novih časih. Da ji bo to uspelo, potrebuje zelo jasen program, čim prej pa tudi novo vlado, je bilo slišati na poslovnem zajtrku, ki ga je danes v Ljubljani organizirala Ameriška gospodarska zbornica (AmCham) v Sloveniji.

Predsednik AmCham Slovenija in generalni direktor Microsoftove enote za storitve v Srednji in Vzhodni Evropi Matej Potokar je dejal, da Slovenija v očeh tujcev še vedno uživa ugled lepe države z dobro izobraženimi ljudmi in trga, kjer znamo delati. Kot eno ključnih vrednot, ki bi jo morali imeti poslovneži in ljudje, vidi integriteto.

O tem, kaj so kakovosti velikih poslovnežev, je spregovorila tudi glavna direktorica Trima Tatjana Fink. Meni, da potrebujemo v trenutnih razmerah nekoga, ki razume spremembe in se nanje odzove praktično takoj, saj so turbulence tako velike, da časa za razmišljanje ni veliko.

Finkova meni, da je treba komunicirati z ljudmi, hkrati pa je treba imeti tudi zaupanje vase in svojo vizijo ter jasno sliko o tem, kaj bomo storili v posameznem trenutku. "Včasih rečem, da moraš biti kot mačka - se obrniti, postati za sekundo in najti nove poti za nove rezultate," je dejala.

Da so vrednote menedžmenta v času krize še toliko bolj pomembne, se je strinjal tudi višji izvršni direktor in član uprave družbe Droga Kolinska Enzo Smrekar. Tudi zanj je pomembno vprašanje integritete, za katero pa meni, da je v Sloveniji v splošnem ne jemljemo dovolj resno. Smrekar skuša čim več znanja prenesti na mlade menedžerje. "Posel je postal tako kompleksen, da nihče ne ve vsega," je opozoril.

Podobno meni tudi predsednik uprave Studia Moderna Sandi Češko, ki ga je revija Manager lani razglasila za najbogatejšega Slovenca. Poudaril je, da je treba v življenju investirati v tri stvari - v talente, tehnologijo in inovacije. Kot pravi, so neoprijemljiva sredstva, kot je znanje, danes glavna prednost Studia Moderna.

"Tisti, ki računajo na svoje znanje, za njih so priložnosti večje kot kadarkoli doslej. Kajti znanje postaja vse bolj pomembno - treba je najti nove poti in nove rešitve. Tu so pomembni ljudje in ne stroji. Tisti, ki bodo stavili na znanje, tistih ne bi smelo skrbeti," je prepričan Češko.

Predsednik uprave Unicredit banke Slovenija France Arhar pa je opozoril, da potrebuje Slovenija zelo jasen program, kaj je potrebno storiti. Pri tem je pomembno, da takšen program temelji na pravih dejstvih in ne na sanjah. Spomnil je, da trgi ocenjujejo države in da so njihovi odzivi danes drugačni. Na njihove ocene se je treba hitro prilagoditi, je dejal.

Arharju se junija sicer izteče mandat na čelu Unicredit banke Slovenija. Na vprašanje STA, kje bo nadaljeval svojo pot in ali bi ga morda zanimalo vodenje Nove Ljubljanske banke, je dejal: "Mi se pogovarjamo v okviru koncerna, kako naprej, in ta razgovor še ni končan."

Na vprašanje, ali se Unicredit banka morda umika iz Slovenije, pa je dejal, da mu kaj takega ni znano. "Obratno, mi imamo naprej ambicijo delati na tem trgu - čim več, delati čim bolje in biti dostojen sestavni del koncerna," je dejal.

Podjetniki so se danes dotaknili tudi političnih razmer v državi. "Za gospodarstvo niso pomembni samo denar in zakoni, pomemben je tudi optimizem. Potrebujemo novo vlado, ki bo uspela dati ta novi optimizem, neko stabilnost in zaupanje, da vemo, kam gremo, in da vemo, da bomo znali poiskati rešitve," je v izjavi za medije dejal Češko. Morebitne nove predčasne volitve bi bile po njegovem mnenju slaba rešitev.

Da je za Slovenijo čim prejšnje oblikovanje operativne vlade ključnega pomena, je opozorila tudi Finkova. Pomembno je, da se postavijo okviri za poslovanje v Sloveniji, je dejala in spomnila na pomen bonitetne ocene države. "Ta neposredno vpliva tudi na stroške financiranja, kar je zelo pomembno v času, ko je svetovna konkurenca izjemno močna," je dejala za medije.

Čim prejšnjega oblikovanja nove vlade si želi tudi ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomeli, ki je nedavno poskrbel za nekoliko negodovanja v slovenski politiki, ker naj bi se po poročanju nekaterih medijev ponujal za posrednika v pogajanjih za sestavo vladne koalicije.

Mussomeliju se ne zdi toliko pomembno, ali Slovenija dobi levo ali desno vlado, bolj je pomembno, ali bo nova vlada odprta za tuje investicije. Odnose med državama je ocenil kot dobre in spomnil, da lahko v vsakem odnosu pride tudi do nesporazumov.

Navedbe nekaterih medijev, da naj bi imele ZDA posebno mapo o predsedniku Pozitivne Slovenije Zoranu Jankoviću in njegovih domnevno sumljivih povezavah, pa je označil kot "smešne". "Nobene take stvari ni," je dejal v izjavi za medije.