c S

Delodajalci pred sejo ESS pohvalili vlado, sindikati znova opozorili na socialni dialog

13.01.2012 10:16 Ljubljana, 13. januarja (STA) - Ekonomsko socialni svet (ESS) je začel sejo, katere osrednja tema je položaj javnih financ. Delodajalci so pred začetkom seje pohvalili vlado, ki kljub temu, da opravlja le tekoče posle, poskuša nekaj "aktivno spremeniti", sindikati pa od seje ne pričakujejo veliko, saj "dokler ne bo socialnega dialoga, ni pričakovati resnih rešitev".

Minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari in minister za finance Franc Križanič socialnim partnerjem danes predstavljata aktualne makroekonomske kazalce, med drugim tudi potrebo po rebalansu proračuna.

Kot je tik pred začetkom seje za STA dejal generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Igor Antauer, bi morala beseda o javnih financah teči na vsaki seji ESS. Dodal je, da vladi, ki opravlja tekoče posle, "ne moremo očitati neodgovornosti, ker v končni fazi aktivno poskuša nekaj spremeniti, dokler še ni nekih imenovanj".

Ob tem je izrazil upanje, da glavna tema ne bodo predlogi vladnih zakonov, ker jih še niso videli in zato o njih ne želijo razpravljati. "Zdi se mi neprimerno, da bi nas danes zlorabili za to, da bi rekli, da je bilo to obravnavano na ESS," je izpostavil.

Vlada je namreč v četrtek v DZ poslala predloge novega zakona o javnih financah, zakona o razvojnem načrtovanju, novele energetskega zakona, novele zakona o prevzemih, novele zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju ter novele zakona o hipotekarni in komunalni obveznici.

Kot je po seji vlade pojasnil premier Borut Pahor, "gre za zakone za katere menimo, da so nujni spričo razmer v slovenskih financah, gospodarstvu in socialnem okolju".

Predsednik sindikata Pergam Janez Posedi je medtem pred začetkom zasedanja socialnih partnerjev za STA glede predstavitve položaja javnih financ povedal, da ga zanimajo predvsem pojasnila v zvezi s številkami, "ker matematika nekoliko striže". "Ko preračunavaš, se ne izide," je dodal.

Na vprašanje, ali ima v mislih vladne načrte v smeri uravnoteženja proračuna, med drugim znižanje javnofinančnega primanjkljaja na 3,6 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), je odgovoril, da ciljev trenutno še ne pozna, da pa je realno vse, "kar se dogovorimo". "Moramo pa priti v čase, ko ne bo primanjkljaja, ker bo nekoč treba vrniti dolgove," je izpostavil.

v zvezi s četrtkovim opozorilom Gasparija, da bi lahko Evropska komisija pozno spomladi, če Slovenija ne bo sprejela rebalansa proračuna, ukrepala zoper državo, je dejal, da je to mogoče komentirati le z besedami, da je minister v Bruselj "pošiljal neke dokumente, ki jih predhodno ni uskladil s socialnimi partnerji, zdaj pa ima težave".

Od današnje seje Posedi ne pričakuje veliko. "V kolikor ne bo socialnega dialoga, kot ga potrebujemo, ni pričakovati nekih resnih rešitev," je sklenil.