c S

Socialni partnerji danes o položaju javnih financ

13.01.2012 08:06 Ljubljana, 13. januarja (STA) - Ekonomsko socialni svet (ESS) bo danes obravnaval več točk, ena glavnih tem pa bodo javne finance. Predstavniki vlade, ki opravlja tekoče posle, bodo namreč delodajalcem in sindikatom predstavili aktualne makroekonomske kazalce, med drugim tudi potrebo po rebalansu proračuna. Delodajalci si od seje obetajo veliko, sindikati pa ne.

Minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari je po četrtkovi seji vlade dejal, da bodo socialnim partnerjem na predstavitvi javnofinančne slike pojasnili tudi nujnost sprejema rebalansa proračuna. Finančni in fiskalni položaj v Sloveniji sicer po njegovih besedah ni tako dramatičen, kot ga želijo nekateri prikazati.

Kot je za STA pojasnil generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole, je zelo pomembno, da bosta zbrane na današnji seji z dejanskim stanjem javnih financ seznanila minister Gaspari in minister za finance France Križanič osebno. Delodajalci vidijo rešitev problema na strani odhodkov, je poudaril in opozoril, da se gospodarstva ne da več dodatno obremeniti. Ko si bo gospodarstvo opomoglo, pa bodo večji tudi javnofinančni prilivi.

Manj od seje pričakuje predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič. Kot je opozoril za STA, je treba upoštevati dejstvo, da bo stanje javnih financ predstavljala vlada, ki nima praktično nobenih kompetenc. Sindikate sicer skrbi predvsem letošnji cilj znižati javnofinančni primanjkljaj na 3,6 odstotka BDP. Semolič je prepričan, da želijo politiki s tem zmanjšati pravice delavcev, ki jih zagotavlja socialna država.