c S

Ustavno sodišče zavrnilo referenduma o volilni zakonodaji v Italiji

13.01.2012 08:02 Milano, 12. januarja (STA) - Italijansko ustavno sodišče je danes kot nesprejemljivi zavrnilo zahtevi za razpis referendumov o razveljavitvi in delni razveljavitvi volilne zakonodaje. To je hud udarec za levosredinski tabor, pomeni pa tudi zmanjšanje možnosti za predčasne parlamentarne volitve, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ustavno sodišče bo utemeljitev objavilo v začetku februarja, z odločitvijo pa je morebitno spremembo zakonodaje pred volitvami naložil parlamentu. Glavne stranke so že zatrdile, da bodo pred rednimi parlamentarnimi volitvami leta 2013 volilno zakonodajo spremenile.

Levosredinske stranke so zbrale 1,2 milijona podpisov na peticiji za razpis omenjenih referendumov, današnjo odločitev ustavnega sodišča pa so nekatere že označile za politično.

Odpraviti so namreč hoteli leta 2005 vzpostavljeno obliko proporcionalnega sistema, s katerim je nato leta 2008 bivši premier Silvio Berlusconi lažje zmagal. Želeli so tudi odpraviti štiriodstotni prag za vstop v parlament ter ponovno uvesti referenčne glasove.

Mario Monti je novembra lani prevzel vodenje tehnične vlade, da bi sprejeli nujne varčevalne ukrepe za rešitev visokega javnofinančnega primanjkljaja. Ta vlada lahko ostane na položaju do rednih volitev spomladi 2013, vendar pa so nekatere stranke pozivale k predčasnim volitvam.

Profesor političnih ved na rimski univerzi John Cabott, Franco Pavoncello je za ameriško tiskovno agencijo AP dejal, da odločitev ustavnega sodišča pomeni, da je zelo neverjetno, če ne že nemogoče, da bi parlamentarne volitve bile že letos, kot si želijo nekateri, in da to pomeni, da bo Montijeva vlada ostala do rednih volitev leta 2013.