c S

Vlada o gospodarskih temah

12.01.2012 15:59 Ljubljana, 12. januarja (STA) - Vlada se je danes odločila DZ predlagati sprejem šestih zakonov, za katere meni, da so nujni glede na razmere v slovenskih financah, gospodarstvu in socialnem okolju. Zadržanje izvrševanja državnega proračuna je podaljšala do uveljavitve rebalansa proračuna za leto 2012.

Vlada je v DZ poslala predloge novega zakona o javnih financah, zakona o razvojnem načrtovanju, novele energetskega zakona, novele zakona o prevzemih, novele zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju ter novele zakona o hipotekarni in komunalni obveznici. Premier, ki opravlja tekoče posle, Borut Pahor meni, da bi bilo za državne interese koristno, če bi DZ zakone sprejel. O podpori predlogom se bo v prihodnjih dneh pogovoril s predsedniki vseh parlamentarnih strank.

Vlada je sklenila podaljšati s 1. januarjem uveljavljeno zadržanje izvrševanja državnega proračuna za leto 2012. Ukrep bo veljal do uveljavitve rebalansa proračuna, katerega pripravo bo Pahorjeva vlada, ki opravlja tekoče posle, prepustila novi vladi. Ukrep začasnega zadržanja izvrševanja državnega proračuna ne velja za pokojninsko in invalidsko varstvo, plače in druge izdatke zaposlenim, prispevke delodajalcev za socialno varnost, prevozne stroške in storitve ter nujna službena potovanja. Zadržanje izvajanja proračuna prav tako ne velja za servisiranje javnega dolga, plačila sredstev v proračun EU, oblikovanje rezerve in intervencijske programe ter za energijo, vodo, komunalne storitve in komunikacije.

Vlada je za člane sveta agencije za varstvo konkurence za petletni mandat z možnostjo ponovnega imenovanja imenovala Marka Poharja, Borisa Pfeiferja, Ireno Roštan, Karola Petra Peršoljo in Polonco Kovač. V DZ je tudi poslala predloge za člane komisije za varstvo konkurence, in sicer predlaga Dajano Muženič Abramovič in Heleno Belina Djalil kot predstavnici zaposlenih ter Boštjana Kavška kot strokovnjaka. Vlada za imenovanje v petčlansko komisijo državnemu zboru po zakonu sicer predlaga štiri kandidate (enega strokovnjaka in tri zaposlene na agenciji), a se na podlagi dveh javnih pozivov ni prijavilo ustrezno število kandidatov, zato bodo morali javni poziv ponoviti.

Vlada je razrešila dosedanjega člana upravnega odbora Zavoda RS za blagovne rezerve Draga Napotnika, ki odhaja na novo delovno mesto, in za štiriletni mandat imenovala Andreja Pagona, predstavnika ministrstva, pristojnega za preskrbo. Namesto dosedanjega člana upravnega odbora zavoda Dejana Klemenčiča, ki mu je 28. novembra lani potekel mandat, je za štiriletni mandat imenovala Mihaelo Bastar, predstavnico ministrstva, pristojnega za promet.

Vlada je sprejela sklep o pripravi državnih prostorskih načrtov za prenosna plinovoda Kozarje - Vevče in Jarše - Sneberje, ki ju bo gradila družba Plinovodi.