c S

Z zakonom o razvojnem načrtovanju do programskega proračuna

12.01.2012 14:42 Ljubljana, 12. januarja (STA) - Vlada, ki opravlja tekoče posle, je danes sprejela predlog zakona o razvojnem načrtovanju, ki zakonsko uveljavlja programski proračun. Brez programske zasnove proračuna ne bo več mogoče učinkovito izpeljati ustreznega javnofinančnega usklajevanja potreb z zmožnostmi, je poudaril minister za razvoj Mitja Gaspari.

Sistem priprave programskega proračuna bo podrobneje določila uredba, ki je že pripravljena, je na novinarski konferenci po seji vlade dejal Gaspari. Ob tem je poudaril, da države ni preveč zanimalo, kako učinkovito se porablja proračunski denar.

Predlog zakona o razvojnem načrtovanju je po Gasparijevih besedah nekakšen dvojček novega zakona o javnih financah, in sistematično ureja področje nacionalnega načrtovanja. To področje je bilo zdaj zaradi obilice razvojnih dokumentov - Slovenija jih ima trenutno 90, nekaj pa jih je še v pripravi - zelo zmedeno in zanemarjeno.

Zakon o razvojnem načrtovanju predvideva, da je strateški dokument razvojnega načrtovanja v Sloveniji strategija razvoja Slovenije, izvedbeni dokument razvojnega načrtovanja za njeno izvedbo pa državni program razvojnih politik. Sledijo sektorske strategije ter drugi dokumenti in resolucije, ki pa morajo biti usklajeni s strategijo.