c S

Strošek podaljševanja politične krize bo za nas zelo visok

12.01.2012 14:39 Ljubljana, 12. januarja (STA) - Slovenija še vedno uživa relativen ugled finančno in gospodarsko stabilne države, se pa vedno več vprašanj postavlja o njeni politični sposobnosti, da se izvleče iz krča, v katerem je, je poudaril premier, ki opravlja tekoče posle, Borut Pahor. Izpostavil je, da bo strošek podaljševanja politične krize v Sloveniji za našo državo zelo visok.

Pahor je ponovno ugotovil, da se svet še bolj hitro vrti in da Slovenija vse bolj trdno stoji. "Vlada mora to za nas zelo kvaren položaj regulirati vsaj toliko, kot je v njeni moči. Zato tudi ta paket ukrepov. Ni pa zadosten, da bo spremenil zrenje ne samo bonitetnih hiš pač pa tudi ECB in Evropske komisije," je danes po seji vlade pojasnil Pahor.

Izpostavil je, da je zdaj odgovornost izvoljenih politikov, da najdejo najboljšo pot, ki bo ustrezala tako slovenskim državljanom kot sposobnosti tistih, ki bodo prevzeli krmilo, da Slovenijo vrnejo tja, kjer je bila ob koncu prejšnjega mandata, torej jeseni 2011. "Kljub padcu pomembnih reform je bila na robu zdravega jedra. Če pa se bo to stanje nadaljevalo, bomo zdrsnili na finančno obrobje evroobmočja. To je situacija, ki je Slovenija ne potrebuje," je poudaril Pahor.

Gaspari je dejal, da mednarodne agencije marsikaj pišejo v svojih ocenah in da je to njihova pravica. Izpostavil je, da se marsikdaj zmotijo, da so bile velikokrat soudeležene pri slabih ocenah, ki so povzročile škodo državam in podjetjem. "Veliko ne bi dajal na tovrstne članke," je dejal.

Ob tem pa je poudaril, da se nam, če bomo nadaljevali prakso interventenga zakona, obeta, da nam bo kredibilnost še bolj padala. "Če rečete, da boste sprejeli resen ukrep, ki bo težek 300 milijonov, potem pa sprejmete ukrep, ki je težek 65 milijonov evrov, boste težko koga prepričali, da ste v dobri veri to naredili. Lahko so bili dobri nameni, a rezultat je slab," je poudaril.

Minister za finance, ki opravlja tekoče posle, Franc Križanič je poudaril, da je Slovenija evropski sever in ne jug. "Moramo pa si urediti javne finance in dati signal, da smo jih sposobni urediti hitro, kar lahko naredi vlada s široko podporo," je dodal.