c S

Hrvaška od BiH znova zahtevala izročitev Paravinje

12.01.2012 14:38 Zagreb, 12. januarja (STA) - Hrvaško pravosodno ministrstvo je od BiH znova zahtevalo izročitev voznika tovornjaka Dragana Paravinje, ki ga na Hrvaškem bremenijo poskusa posilstva ter umora 17-letne Antonije Bilić. Paravinja v zaporu v Banja Luki sicer že prestaja kazen 34 mesecev zapora zaradi poskusa posilstva dekleta v BiH leta 2002.

Pravosodno ministrstvo BiH je lani po pravnomočni razsodbi za kaznivo dejanje v BiH potrdilo, da bodo lahko Paravinjo izročili Hrvaški, če bodo to zahtevali v Zagrebu. Obenem so potrdili možnost, da bi lahko Paravinja na Hrvaškem do konca prestal tudi zaporno kazen, na katero je bil obsojen v BiH.

Iz Zagreba so v sredo poslali prošnjo za novo začasno izročitev Paravinje, proti kateremu poteka postopek na sodišču v Šibeniku. Glede na napovedi iz BiH njegova vnovična izročitev ni vprašljiva. Potem ko ga bodo prepeljali na Hrvaško, bo moralo šibeniško sodišče v roku 15 dneh določiti prvi narok za začetek sojenja.

Poleg poskusa posilstva ter umora Bilićeve Paravinjo bremenijo poskusa posilstva avtoštoparke na območju Dalmacije leta 2010. Bilićevo so nazadnje videli 7. junija 2011 nedaleč njene domače vasi pri Drnišu, ko je vstopila v tovornjak, ki ga je vozil Paravinja. Slednji je najprej priznal, da je umoril najstnico, nato pa se je premislil ter zatrdil, da so ga policisti med pretepanjem prisilili k priznanju. Kljub obsežni večtedenski preiskavi na Hrvaškem, trupla Bilićeve niso našli.

BiH je Paravinjo prvič začasno izročila Hrvaški julija lani, potem ko so ga prijeli na območju Banja Luke in mu izrekli nepravnomočno kazen za poskus posilstva v BiH. Po končanju preiskave o izginotju Bilićeve na Hrvaškem, so Paravinjo vrnili v BiH, kjer so medtem razglasili pravnomočno razsodbo v omenjenem primeru.

V Sarajevu so sicer zavrnili zahtevo srbskega pravosodja za izročitev Paravinje, ki bi moral prestajati tudi štiri in pol leta zaporne kazni zaradi posilstva in poskusa posilstva v Srbiji.