c S

Vlada namerava v DZ poslati več nujno potrebnih zakonov

12.01.2012 07:23 Ljubljana, 12. januarja (STA) - Vlada, ki opravlja tekoče posle, bo danes DZ predlagala v obravnavo več zakonov, s katerimi po njenem mnenju ni mogoče odlašati, ne da bi bili prizadeti interesi države glede fiskalne konsolidacije in izboljšanja gospodarske klime. V DZ jih je sicer poslala že oktobra lani, a so zaradi predčasnih volitev postali brezpredmetni.

Premier Borut Pahor se je v ponedeljek po prihodu in bolnišnice, kjer so ga zaradi vnetja ušesa sprejeli pred božičem, sestal z ministrom Mitjem Gasparijem, ki ga je nadomeščal v času odsotnosti. Strinjala sta se, da mednarodne in domače finančne ter gospodarske okoliščine od vlade, ki sicer opravlja le tekoče posle, zahtevajo, da nemudoma primerno ukrepa.

V tem smislu sta se odločila, da bo vlada danes predlagala državnemu zboru v obravnavo in sprejem predloge novega zakona o javnih financah, zakona o razvojnem načrtovanju, novele energetskega zakona, novele zakona o prevzemih, novele zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju ter novele zakona o hipotekarni in komunalni obveznici.

DZ bi moral večino omenjenih zakonov obravnavati že na oktobrski seji, zadnji pred razpustitvijo zaradi decembrskih predčasnih volitev, a se kolegij predsednika DZ Ljuba Germiča ni strinjal z njihovo obravnavo po nujnem postopku.

Z novelo zakona o javnih financah naj bi določili zgornjo mejo zadolževanja države pri 48 odstotkih bruto domačega proizvoda (BDP), zgornjo mejo državnih jamstev pa pri 20 odstotkih BDP. Vlada je v osnutek dodala tudi nekatere ukrepe, potrebne zaradi zaostritve pogojev na evropskih finančnih trgih ter poslabšanja položaja doma po padcu pokojninske reforme, je tedaj pojasnil finančni minister Franc Križanič.

Z novelo insolvenčnega zakona naj bi zagotovili boljše možnosti prestrukturiranja insolventnih podjetij, z novelo zakona o prevzemih pa upnikom in bankam kljub doseženemu prevzemnemu pragu omogočili, da jim ne bi bilo treba objaviti prevzemne ponudbe.