c S

Janković brez zadostne podpore za mandatarstvo

12.01.2012 07:22 Ljubljana, 11. januarja (STA) - Zoran Janković na glasovanju v DZ ni bil izvoljen za mandatarja, dobil ni niti vseh glasov poslancev Pozitivne Slovenije, SD in DeSUS. Pojavile so se že informacije, da naj bi desnica že danes vložila kandidaturo Janeza Janše za mandatarja, a slednji zatrjuje, da tega pred podpisom koalicijske pogodbe, ki zagotavlja trdno večino, ne bodo storili.

Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković je še v torek dejal, da je prepričan, da bo danes na glasovanju v DZ dobil zadostno število glasov, torej 46 glasov podpore. A je njegovo kandidaturo na današnjem tajnem glasovanju podprlo 42 poslank in poslancev, proti pa je glasoval eden. To pomeni, da Janković ni dobil niti vseh glasov poslancev Pozitivne Slovenije, SD in DeSUS.

Janković je v prvi izjavi po glasovanju dejal, da je bila to volja poslancev in jo kot tako sprejema. Ni pa želel špekulirati, kdo ni glasoval zanj. Dejal pa je, da je bila večina razpravljavcev izjemno korektna, tako tisti, ki so rekli, da bodo dali glas zanj, kot tisti, ki so napovedali, da ga ne bodo, "razen posameznika, ampak o njem ni vredno izgubljati besed". Novinarje je zanimalo, ali so bile napovedi o 46, celo 48 glasovih "blefiranje", kar pa je Janković zanikal.

Janković je tudi dejal, da bodo tisti, ki so danes "bojkotirali" glasovanje, to težko razložili državljanom Slovenije. Njihova naloge je, da glasujejo za ali proti, je dejal. Glasovnice je namreč oddalo 47 poslancev, štiri so bile neveljavne.

Glede možnosti, da ga predsednik republike Danilo Türk še enkrat predlaga za mandatarja, pa je Janković pojasnil, da bo zadevo najprej prespal, razmislil in se pogovoril s člani svoje stranke. Ne ve še, kaj bo naredil, je pa spomnil, da je že večkrat dejal, da sebe vidi v izvršni funkciji. Prav tako še ni želel napovedati, ali bo morda ponovno kandidiral za župana Ljubljane. Današnje odločitve DZ ne jemlje kot poraz, poraz bi zanj bil, če bi umaknil kandidaturo, je dejal.

Türk obžaluje, da Janković v prvem krogu ni bil izvoljen na mesto mandatarja. Ob tem pa Janković zanj ostaja resen kandidat za mandatarja, saj da še vedno uživa njegovo polno zaupanje. Današnje dogajanje v DZ je Türk označil za "politični dribling", ne pa resno odločanje.

Türk pravi, bo začel z novim krogom usklajevanj s političnimi strankami, v stik s strankami pa bo stopil v četrtek. Sicer pa je za predsednika republike še vedno preuranjeno odgovarjati na vprašanje, ali bi lahko za mandatarja predlagal predsednika SDS Janeza Janšo.

Janša sicer ne pričakuje, da bi ga Türk predlagal za mandatarja. Ob tem je v izjavi za medije po neizvolitvi Jankovića dejal, da SDS predloga za njegovo mandatarstvo ne bo vlagala, dokler ne bo imela podpisane koalicijske pogodbe, ki zagotavlja trdno večino. Predlog za to, da bi mandatar postal on, po Janševih besedah tako še ni pripravljen.

Slednjo so SDS, SLS, Lista Virant in NSi že uskladili in parafirali. Vendar omenjene štiri stranke po Janševih besedah nimajo dovolj glasov za trdno večino, zato bodo potrebna še pogajanja z ostalimi strankami, je povedal. Pri tem glede DeSUS pravi, da med njimi ni bistvenih razhajanj.

Sicer pa Janša meni, da je neodgovorno, da se je Jankovič po podporo v DZ podal brez podpisane koalicijske pogodbe.

In medtem ko se je danes med sejo državnega zbora ugibalo, kdo naj bi Jankoviću z desnice zagotovil še manjkajoča dva glasova za izvolitev - zaradi tega mnogi poslanci (54) glasovnic sploh niso prevzeli, pa se po rezultatu glasovanja išče, kdo sta bila "Pucka" na levi strani. Oči so uprte v DeSUS in SD.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je za STA zagotovil, da je vseh šest poslancev stranke sledilo sklepu izvršnega odbora stranke in Jankovića za mandatarja podprlo. Kot je napovedal, pa bodo podporo v morebitnem drugem krogu glasovanja vezali na to, da bo Janković jasno predstavil, kateri poslanci mu zagotavljajo večino.

Tudi vodja njihove poslanske skupine Janko Veber zatrjuje, da so vsi poslanci SD Jankoviću prispevali glasove podpore. Kot pravi, je na željo predsednika SD in predsednika vlade, ki opravlja tekoče posle, Boruta Pahorja tudi sam videl njegovo glasovnico, na kateri je obkrožil za Jankovića.

Zdaj lahko predsednik republike po ponovnih posvetovanjih s parlamentarnimi strankami v štirinajstih dneh predlaga drugega kandidata za mandatarja ali ponovno Jankovića, lahko pa mandatarja predlagajo tudi poslanske skupine ali najmanj deset poslancev. Po neuradnih informacijah naj bi poslanci za mandatarja že danes predlagali predsednika SDS Janeza Janšo.

Ponovne volitve se opravijo najprej 48 ur in najpozneje sedem dni po preteku roka za vložitev kandidatur. V drugem poskusu imenovanja mandatarja je lahko vloženih tudi več kandidatur, najprej pa se glasuje o kandidatu, ki ga je predlagal predsednik republike.

V primeru, da tudi v drugem krogu ni izvoljen noben kandidat, pa predsednik republike razpusti DZ in razpiše ponovne volitve, razen če poslanci sklenejo, da bo DZ opravil ponovljene volitve. V tretjem krogu sicer za izvolitev zadošča navadna večina poslanskih glasov.