c S

Janša: Dokler ne bo podpisane koalicijske pogodbe, predloga za mandatarstvo ne bomo vlagali

12.01.2012 07:21 Ljubljana, 11. januarja (STA) - Predsednik SDS Janez Janša je po neizvolitvi Zorana Jankovića za mandatarja v izjavi za medije ocenil, da je bilo neodgovorno, da se je Jankovič po podporo v DZ podal brez podpisane koalicijske pogodbe. Povedal je, da SDS predloga za mandatarstvo ne bo vlagala, dokler ne bo imela podpisane koalicijske pogodbe, ki zagotavlja trdno večino.

Predlog za to, da bi SDS vložila predlog za mandatarja, po Janševih besedah tako še ni pripravljen. Sam ocenjuje, da je 50 glasov trenutno "največja možna trdna večina". Na vprašanje, ali pričakuje, da bo predlog za njegovo mandatarstvo v DZ vložil predsednik republike, pa odgovarja, da ne pričakuje ničesar.

Glede možnosti, da bi predsednik republike za mandatarja znova predlagal Jankovića, pravi, da je to njegova pravica, da pa v drugem krogu predsednik republike ni več edini in najmočnejši predlagatelj: "Zagotovo je igra končana, če predlog za mandatarja istočasno vloži absolutna večina poslancev. V tem primeru namreč noben drug predlagatelj nima možnosti, da dobi naklonjenost absolutne večine poslancev, in bi bilo vztrajanje pri takšnem predlogu zgolj izgubljanje časa."

Sicer pa po njegovem mnenju zdaj ni časa za ponavljanje glasovanja, saj je pred DZ zgolj še en resen poskus, sicer bodo zaradi tako napisane zakonodaje najverjetneje predčasne volitve, pravi. "Čas, ki je pred nami, ni ponavljanje postopka in razreda, ampak je zadnji resen poskus pred ponovnimi volitvami," je dejal. Ali si te država lahko privošči, pa je po njegovih besedah drugi vprašanje.

Janša je tudi povedal, da ponudba koalicijske pogodbe, ki jo je SDS pred časom poslala strankam, s strani SDS še velja. Štiri stranke so do zdaj uskladile vsa odprta vsebinska vprašanja, pogodba, ki ima 70 strani, pa je tudi parafirana. Vendar omenjene štiri stranke - SDS, Lista Virant, SLS in NSi - po Janševih besedah nimajo dovolj glasov za trdno večino, zato bodo potrebna še pogajanja z ostalimi strankami, je povedal. Pri tem glede DeSUS pravi, da med njimi ni bistvenih razhajanj.

SDS bo imela po njegovih besedah v četrtek sejo izvršilnega odbora, na kateri bo ocenila položaj in se tudi formalno odločala, kako naprej. Prav tako bodo nadaljevali usklajevanja znotraj skupine omenjenih štirih strank.

Glede današnjega glasovanja v DZ pa Janša pravi, da so poslanci pri glasovanju svobodni: "Svobodni so, da glasujejo za, da glasujejo proti in da se vzdržijo. To je popolnoma v skladu z ustavo. Veliko vprašanje pa je, ali je v skladu z duhom ustave in voljo volivcev, vztrajati na kandidaturi, za katero nimaš večine in računat na to, da se bo kakšen glas vmes kupil."